Cseresznye befőtt

 

Így készítjük:

A cseresznye szemeket leszárazzuk, több vízben megmossuk, magozzuk és jó szorosan üvegbe pakoljuk. Teatojásba (de filterbe is jó) szárított stevia leveleket rakunk, vízben megforraljuk, majd ezzel az enyhén édeskés meleg teával öntjük fel a magozott nyers cseresznye szemekkel megpakolt üveget. Nem szabad peremig megtölteni, kb. egy ujjnyi levegő réteg mindenképpen maradjon, mielőtt a lapkákkal lezárnánk az üveget.

Az így megtöltött üvegeket 90 Celsius fokon 30 percig dunsztoljuk befőzőautomatával. A program letelte után a gépből a vizet leeresztjük, majd kihűlést követően címkézzük és a spejzpolcra fel is pakolhatjuk az üvegeket.

Tipp: ugyanezzel a módszerrel készítek minden évben:

  • meggy-,
  • szilva-,
  • alma-,
  • körte-,
  • barack befőttet is.

A körte befőtthöz érdemes rozmaring, vagy fahéj-szegfűszeg fűszereket is pakolni. Az almához csak fahéjat szoktam, de az almát gyakran készítem vegyesen cukkinivel is, ha bő termés van belőlük. Így csalok egy kicsit a fruktózzal, és alacsonyabb FODMAP értékekkel bír.