Eperlekvár

Hozzávalók:

  • 2 kg tisztított, megmosott, csumázott eper,
  • 20 gramm Nature Cookta pektin,
  • ízlés és diéta szerinti édesítés,
  • kimosott sterilizált csavaros tetejű kisüvegek,
  • befőzőautomata, ennek hiányában paplanokkal, párnákkal, takarókkal kibélelt dunsztoló hely.

Elkészítés:

A megtisztott, darabolt epret lefedve felforraljuk, majd ha felforrt a fedőt levéve tovább főzzük, hogy az eresztett levét jól elfője, közben krumplitörővel a nagyobb szemeket szétnyomkodjuk. A pektint a kívánt édesítővel összekeverjük, majd a lekvárhoz keverjük, és további öt percig főzzük. Sterilizált csavaros tetejű kisüvegekbe szedjük, a tetőket rácsavarjuk és befőzőautomatával 90 Celsius fokon 30 percig dunsztoljuk. Befőzőautomata hiányában: az üvegeket fejre állítjuk és párnákkal, takarókkal kibélelt dunsztoló helyre tesszük, két napra.