Fügedzsem körtével

Fügéből korábban csak aszalványt készítettem. Szerettem volna ezért most másban kipróbálni. Mivel önmagában dzsemként túl töménynek édesnek gondoltam, ezért körtére esett a választásom, ezzel társítottam. Szerintünk fantasztikus ízvilág lett!
 
Hozzávalók:
  • kb. 4-5 kg puha érett füge,
  • kb. 4-5 darab puha érett körte,
  • 10 gramm Nature Cookta special pektin,
  • 3-4 gramm Nature Cookta étkezési citromsav,
  • tisztára mosott csavaros tetejű kisüvegek,
  • befőzőautomata, ennek hiányában párnákkal-paplanokkal-rongyokkal alaposan kibélelt dunsztoló hely.
  • opcionális fűszerek ízlés szerint: 1-2 cm frissen reszelt gyömbér, bio citrom reszelt héja, és leve, őrölt kardamom, vanília, fahéj, rozmaring, ánizs stb. de ne tegyünk bele egyszerre túl sok félét.
 
Elkészítés:
Az érett fügék szárvégeit levágjuk, leöblítjük, daraboljuk. A körtéket megmossuk, magházát eltávolítjuk, szintén daraboljuk. A gyümölcsöket egy magas falú befőzésre alkalmas edénybe pakoljuk, fedő alatt nagy lángon felforraljuk, majd mérsékeljük a lángot és lassú tűzön időnként kevergetve kb. 1 órán keresztül főzzük. Ezután a kívánt ízesítőkkel (pl. reszelt gyömbér, citromhéj stb.) és pektinnel, citromsavval együtt botmixerrel finomra turmixoljuk, majd folyamatos kevergetés közben még kb. 10 percig főzzük. Csavaros tetejű kisüvegekbe szedjük, befőzőautomatával 90 Celsius fokon 30 percig dunsztoljuk. Befőzőautomata hiányában betöltést követően forrón állítsuk fejtetőre az üvegeket, és dunsztoló helyre tegyük teljes kíhűlésig ami kb. 1-2 nap.