Lekvár bogyós gyümölcsökből

 
Hozzávalók:
  • kb. 5 kg (nem kell pontosan mérni) alaposan megmosott vegyes bogyós gyümölcsök, (pl. szilva, málna, szeder, áfonya, bodzabogyó, ribizli stb....)
    Nálam idén: elsőkörben:  szeder - szilva - sárga málna került bele, a másodikban pedig: erdei áfonya vegyesen szilvával,
  • kb. 50 - 100 - 150 gramm N&Z kókuszvirág cukor, de feltétlenül kóstolni kell, mert a felhasznált gyümölcsök saját édessége - érettsége a leginkább meghatározó,
  • kb. 20 gramm Nature Cookta pektin special,
  • csavaros tetejű alaposan kimosott tiszta és száraz üvegek,
  • befőzőautomata vagy dunsztoló doboz.
 
Elkészítés:
A vegyes bogyós gyümölcsöket magas falú főzőedényben fedő alatt felforraljuk, majd fedő nélkül lassú tűzön tovább főzzük egy-két órán keresztül időnként megkevergetve. Minél több vizet érdemes elfőzni belőle ha sűrűbb állagot szeretnénk végeredménynek. A kókuszvirágcukrot a pektinnel összekeverjük, a főzésben lévő gyümölcsökre öntjük, összekeverjük, amennyiben krémesebb állagot szeretnénk, botturmixxal is pürésíthetjük. Megkóstoljuk, utánaigazíthatjuk ízlésünknek megfelelően az édességet, és kb. 5-10 percig még tovább főzzük gyakrabb kevergetéssel, hogy ne égjen le. Forrón csavaros tetejű üvegekbe szedjük, és 90 Celsius fokon 30 percig dunsztoljuk befőzőautomatában. Befőzőautomata hiányában az üvegeket betöltést követően forrón fejreállítjuk, és párnákkal-paplanokkal-takarókkal kibélelt helyen hagyjuk teljes kihűlésig, ami kb. egy-két nap.