Mandarinlekvár sütőtökpürével

Hozzávalók:
  • 1 kg hámozott, (fontos hogy alaposan leszedegessük a gerezdekről a fehér részeket) gerezdekre szedett mag nélküli mandarin,
  • 2 kg sütőtök hús (sütőben megsütés után ennyi),
  • fél citrom leve,
  • kb. egy-két centis gyömbér darab reszelve,
  • egy-két teáskanál őrölt fahéj,
  • édesítő egyéni ízlés és követett diéta szerint (stevia, glicin stb.)
  • 20 gramm Nature Cookta special pektin,
  • sterilizált csavaros tetejű kisüvegek.
Elkészítés:

A sütőtököt megsütjük, héjából kiszedjük, egy főzőedénybe rakjuk. A megtisztított gerezdekre szedett mandarint kevés vízben (én kuktában főztem) kb. 15 percig főzzük, majd a sütőtökpüréhez adjuk, belereszeljük a gyömbért, belecsavarjuk a fél citrom levét, és hozzáadjuk a fahéjat, majd felforraljuk, botmixerrel pürésítjük. Igény esetén utánédesítjük. Amikor felforrt, mérsékeljük a lángot, hozzáadjuk a pektint, alaposan átbotmixerezzük és még kb. 10 percig lassan főzzük. Forrón sterilizált csavaros tetejű üvegekbe töltjük és a befőzőautomatában 95 Celsius fokon 40 percig dunsztoljuk. Befőzőautomata hiányában az üvegbe töltés után azonnal fejreállítjuk legalább 10 percre és paplanok-párnák-takarók közé bugyoláljuk az üvegeket hogy minél tovább forróak maradjanak. Csak teljes kihűlés után tegyük őket a kamrapolcra.