Meggylekvár

Hozzávalók:
  • kb. 5 kg megmosott, magozott, felezett meggy,
  • egyéni ízlés és diéta szerinti édesítőszer, pl. kókuszvirágcukor, cukoralkohol, stevia, glicin stb.
  • 20 gramm Nature Cookta Pektin special,
  • Sterilizált csavaros tetejű kisüvegek
  • Befőzőautomata, ennek hiányában párnákkal-paplannal-rongyokkal bélelt dunsztoló doboz.
Elkészítés:

A meggyet feltesszük főni, közepes lángot állítunk be, hogy véletlenül se égjen le. Hagyjuk hogy magától levet eresszen. Ha már jó sok levet eresztett, akkor érdemes pár darab 1-2 dl-es üvegbe a leszűrt meggyléből kivenni, jó lesz télen elővenni, teljesen natúr "meggyivólét".

A fennmaradó gyümölcsöket tovább rotyogtatjuk úgy hogy elfelezzük, az egyik felét botmixerrel pépesítjük, és a pépes masszába beleszórjuk az előzetesen pektinnel elkevert édesítőt. Ezután egybeöntjük és még kb. 5-10 percig főzzük, megkóstoljuk, ha igényli még pótoljuk az édesítőt.

Forrón csavaros tetejű kisüvegekbe szedjük és 85 Celsius fokon 30 percig automatázzuk. Befőzőautomata hiányában forrón fejreállítjuk a lekvárokat és kb. 2 napig - teljes kihűlésig - dunsztolóba tesszük.