Sóska-tök télire

Tavasztól őszig megterem a kiskertben, szeretjük üde savanykás ízét, általában tökfélével vagy répával-édesburgonyával szelídítjük, kissé krémesebb állaga is lesz tőle. Néha télen is jól esne változatosságból fogyasztani, ezért kipróbáltam befőzve üvegbe eltenni.
 
Így készítem:
 
A levágott sóskaleveleket szárától felpucolom, kiválogatom a hibás leveleket, majd megmosom több vízben. Ezután egy nagy fazékban vizet forralok, átforralom benne a sóskaleveleket, majd a létől leszűröm, ezidő alatt egy másik edényben hámozott, magozott, darabolt tököket kevés vízben puhára párolok. A forrázott leszűrt sóskát a puhára főtt tökökkel pürésítem turmixgép vagy botmixer segítségével, ezután tiszta csavaros tetejű üvegekbe szedem, és 90 Celsius fokon 30 percig dunsztolom befőzőautomatában. Nem teszek hozzá se sót se semmi mást sem. A sóskalevél savas kémhatású, a tökféle pedig lúgos így nem kell aggódni attól hogy megforr, vagy tönkremegy a dunsztolást követően. Általában nem szoktam grammokban dekagrammokban mérni semmit sem, csak szemre állapítom meg hogy mennyi sóska mennyi tök kerül be a turmixgépbe és az üvegekbe. Nagyjából 30-40% sóska kb. 60-70% tökféle (cukkini vagy patiszon).