Sütőtök-alma lekvár

Hozzávalók:

  • Nagydobosi sütőtök (két gáztepsiben fért el darabolva),
  • kb. két kg kicsumázott darabolt alma (héjastól),
  • két darab citrom kicsavart leve,
  • őrölt fahéj, őrölt gyömbér ízlés szerint,
  • 20 gramm Nature Cookta pektin,
  • sterilizált csavaros tetejű üvegek.

Elkészítés:

A darabolt sütőtököt sütőben puhára sütjük, ez idő alatt az almákat kicsumázzuk, daraboljuk és annyi vízben hogy ellepje fedő alatt puhára főzzük. Amint a megsült tök kicsit hűvösebb lesz, a héja nélküli húsát egy fazékba rakjuk a megpuhult almával és levével együtt. Az egészet egyberotyogtatjuk nagyon lassú tűzön, miközben botmixerrel teljesen pépesítjük. Végül két citrom kicsavart levét ráöntjük, fahéjjal és gyömbérrel is ízesítjük, teszünk hozzá kb. 20 gramm pektint majd alaposan újra összebotmixerezzük és forrón üvegekbe töltjük. Befőzőautomatával 95 Celsius fokon 40 percig dunsztoljuk. Ennek hiányában forrón feje tetejére állítjuk az üvegeket, majd néhány perc leteltével párnák-paplanok-takarók közé tesszük őket hogy nagyon lassan hűljenek ki. Nagyon finom, krémes-pépes gusztusos és kiadós.