Almás pite - paleo - maglisztmentes

Tipikus őszi-téli úgynevezett "kötelező" süti. Igaz, hogy még tombolt a kánikulai meleg amikor elkészítettem, de valahogy a sulis készülődés következtében őszies hangulatom miatt rettentően megkívántam.
Duplán almás, mert a tésztája is almás nem csak a tölteléke.
A tésztája "linzeres" jellegű, de természetesen reform módon az alapanyagokat egészségesebbre cserélgettem. Így tehát a gluténes gabonás búzafinomliszt helyett maglisztmentes paleo lisztekkel dolgoztam, a margarint kókuszolajra cseréltem, az édesítés alternatívája pedig a méz valamint az almapép. A hagyományos tésztában is használunk tojássárgáját, így én is adtam hozzá egy tojás sárgáját.
A tésztája számokban pedig így alakult:
 
Hozzávalók:
  • 70 gramm tápióka keményítő,
  • 50 gramm cassava gari,
  • 40 gramm kókuszliszt,
  • csipet só,
  • 50 gramm kókuszolaj,
  • 1 tojás sárgája,
  • 30 gramm méz,
  • 200 gramm párolt almapép.
 
Elkészítés:
A cassava garit, kókuszlisztet és  tápióka keményítőt, csipet sót egy tálba mérjük, alaposan elkeverjük.
Almagerezdeket párolunk, langyosan kimérünk belőle 200 grammot, hozzáadjuk a mézet, kókuszolajat, egy tojás sárgáját, majd krémes állagúvá botmixerezzük, ezután a szárazanyagokra borítjuk és egy szilikon spatulával összekeverjük. Hűtőbe tesszük pihenni kb. egy órát. Ezalatt a tölteléket előkészítjük.
Töltelék:
Almákat hámozunk, lereszeljük - én elektromos reszelőt használok -  egy teáskanál citromsavval vagy aszkorbinsavval meghintjük, összekeverjük, majd a levétől kinyomkodjuk alaposan, ekkor kimérünk belőle kb. 300-400 grammot (attól függően hogy mennyire almásan szeretnénk) és két-három teáskanál fahéj fűszert valamint ízlés és követett diéta szerinti édesítőszert hozzáadva összekeverjük.
 
A pite összeállítása:
Szilikonos sütőformát használunk, vagy tapadásmentes lapot helyezünk a kiszemelt tepsibe. Esetleg vékonyan kókuszolajjal át is kenhetjük a biztonság kedvéért. A hűtőből kivett tésztamassza kb. 2/3-ad részét kezünkkel egyenletesen eloszlatjuk a sütőforma aljában, (csak simán belenyomkodjuk) villával több helyen egyenletesen megszúrkáljuk, majd földimandula panírral vagy földimandula tej készítése során visszamaradt és kiszárított szűrleménnyel (ennek hiányában darált dióval) hintjük a tésztát, erre adagoljuk a reszelt és levétől kinyomkodott almás tölteléket. A megmaradt tésztát (kb. 1/3-ad rész) rácsokra formázva igazítjuk a süti tetejére. 180 Celsius fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütési beállítással sütjük kb. 30 percig, vagy amíg a tészta teteje nem kezd enyhén barnulni. A tepsiben hagyjuk kihűlni, kihűtött állapotban szépen vágható-szeletelhető. Nagyon finom és egészséges mentes sütemény.