Csemege Mikulásra

A hétvégén ezeket a fincsiségeket készítettem Misinek mivel szigorú tej-tojás-glutén-cukor és mesterséges adalékoktól valamint állományjavítóktól mentes diétán van.

Nincs pontos receptem, mindent érzésből-gondolomra raktam bele és a "csokit" szigorúan gőz felett - óvatosan temperálva - gyorsan kevergetve olvasztottam össze, hogy ne égjen meg. Inkább részletesebb képekkel szemléltetem hogy mit és hogyan készítettem.

3 különböző finomság készült:

  1. zselatinos diós-aszalt "csoki"-szelet,
  2. puffasztott amarántos "csokis" szelet,
  3. "karamellás" állagú bonbonok.

Alapanyaglista a zselatinos diós-aszalt "csoki"-szelethez:

a zselatinos réteg:

  • darabolt dió-mogyoró-pisztácia,
  • aszalt szilva-birsalma-barack,
  • házi narancsos lekvár,
  • reszelt bio narancs-citrom héj,
  • por állagú zselatin,  narancslé.

"csoki" - réteg:

  • kakaóvaj,
  • kókuszolaj,
  • édes karobpor + édes fahéj fűszer.

Elkészítés:

A zselatinos réteghez a hozzávalókat összekevertem, összeolvasztottam alacsony hőmérsékleten, a tűzhelyen, formákba öntöttem, hideg helyen megdermesztettem. A csokiréteg hozzávalóit gőz felett összekevertem, majd a bedermedt zselatinos rétegre kanalaztam. Érdemes olyan formába tenni amibe nem ragad bele pl. szilikonos, vagy ha nincs ilyen, akkor fóliával béleljük ki a kívánt üregeket. Ha megdermedt, lehet szeletelni és csomagolni.

Puffasztott amarántos "csokis" - szelet:

  • kakaóvaj,
  • kókuszolaj,
  • édes karobpor + édes fahéj fűszer,
  • puffasztott amaránt.

Elkészítés: gőz felett összeolvasztjuk, a puffasztott amarántot csak akkor adjuk hozzá, ha már a formába öntjük. Hideg helyen bedermed.

"Karamellás" állagú karobos bonbonok:

  • a képen látható karobszirup,
  • kakaóvaj,
  • kókuszolaj,
  • édes karobpor.

Összemelegítve gumis-nyúlós karamellás állaga lett amit kerek formákba töltöttem, majd hideg helyen megdermesztettem.