Gyümölcstorta

 
Nagyon szipi-szupi mentes tortát sikerült megálmodnom, majd megalkotnom az idei, azaz 2020. év nyarán. Szülinapra készült meglepi torta, igen-igen annyira leszoktunk az évek alatt a nasizásról, hogy már csak születésnapra vagy esetleg Karácsonyra, Húsvétra készítek édes sütit. Bár be kell vallanom, hogy most Húsvétra és a 2019-es Karácsonyra csak elterveztem a süti sütést, de terv szinten maradt, végül desszert nélkül teltek el az ünnepek. Mindenesetre a születésnapokat továbbra is tortával ünnepeljük meg.
 
A torta piskótája 100%-ban paleo alapanyagok felhasználásával tojásos recept szerint:
Hozzávalók:
  • 4 db tojás megmértem feltörve összesen 200 gramm,
  • 1 db kisebb banán, felpucolva kb. 80 gramm (édesítés funkciója van),
  • 1 teáskanál kókuszvirág cukor (csak a tojás felhabosítása érdekében),
  • 50 gramm maniókaliszt (nem tápióka keményítő),
  • 20 gramm kókuszliszt (nálam kókusztej készítés során visszamaradt leszűrt, kiszárított szűrlemény kávédarálón finomabb szemcseméretűre darálva),
  • 5 gramm szódabikarbóna,
  • kb. 50 ml víz.
Elkészítés:
A szárazanyagokat (maniókaliszt, kókuszliszt, szódabikarbóna) egy tálba mérjük, majd alaposan összekeverjük. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját egy teáskanál kókuszvirágcukorral és egy csipet sóval robotgép habverőjével krémes habos állagúvá felverjük. A villával szétnyomkodott banánt és vizet is hozzákeverjük. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgájás banános masszához hozzáadjuk a szárazanyagokat és homogénné keverjük egy spatula segítségével, majd óvatosan hogy a felvert tojásfehérje tömegnövelő hatása ne sérüljön, nagy mozdulatokkal a fehérje habot is elvegyítjük a piskóta masszában. 185 Celsius fokra előmelegített sütőben középső rácson alsó-felső sütési beállítással sütjük szilikonos tortaformában kb. 30 percig. Sütőrácson hűtjük, majd vízszintesen kettészeljük.
 
A képeken látható torta töltelék és rátét krémek zselék leírása:
 
A piskóta színes tölteléke gyümölcsös (én most pikáns savanykás meggyet használtam, de bátran lehet variálni, kinek mi áll rendelkezésére és melyik gyümölcsöt szereti, tolerálja stb...) fehér töltelék rétege pedig túrós-sajtos ízélményt jelent, ugyanis fermentált rizs felhasználásával sikerült megalkotnom. A felső aszpikos panna cotta fehér rátét egyszerű kókusztejszín, zselatinnal kidermesztve pici vanília hozzáadásával.
 
Legelsőként a túrós-sajtos ízélményt nyújtó fehér krémet készítjük el:
A fermentált rizst (kb. 2,5 dl-nyi mennyiség) annyi leszűrt vízben hogy kb. egy-két ujjnyira ellepje lassúfőzőben totál puhára főzzük. Amikor puhára főtt, hozzáadunk 1,5 dl kókusztejszínt, pár kanál kókuszolajat és egy citrom levét majd turmixgéppel krémesítjük, ezután ízlés szerinti mennyiségű glicinnel édesítjük.
 
A meggyes réteghez 200 gramm meggyet 1 dl vízben + 0,5 dl kókusztejszínben puhára főzünk, hozzáadunk 10 gramm zselatint, és kb. 100 gramm mennyiségű fehér krémet, majd simára turmixoljuk, ízlés szerint steviával vagy glicinnel édesítjük. A tortaformába öntjük, hűtőben vagy ha gyorsabban szeretnénk fagyasztóban kidermesztjük.
 
A piskóta alsó lapjára a kidermesztett meggy réteget ráillesztjük, majd a fehér krémet rákenjük, erre jön a piskóta felső rétege.
 
Panna cotta réteg tetejére: 
200 ml kókusztejszín + 10 gramm zselatin + ízlés szerint vanília + glicin. A szilikonos tortaformában dermesztjük, a tortára ráilleszük. Tetszőlegesen gyümölcsökkel, menta levéllel dekoráljuk.
 
Kiegészítés:
 
Rizs fermentálása: Nyári melegben az alaposan átmosott rizst üvegtálkába vagy csavaros tetejű üvegbe tesszük és felöntjük tiszta szűrt vízzel annyira hogy ellepje kb. egy ujjnyira. Csipet sót is adhatunk hozzá, majd lefedve kb. 2-3 napig pihentetjük a konyhapulton úgy, hogy ne érje tűző nap és semmilyen szennyeződés se. Ezután átöblítjük és már főzhetjük is belőle az ételünket.