Hamis krémes - Anyasüti

2017. december 16.

Ezen a recepten sokat gondolkoztam hogyan készítsem el. Hagyományosan a tésztát tojássárgájával, a krémes tölteléket pedig felvert tojásfehérjével + pudinggal, vagy teljesen másképp? Addig-addig tanakodtam, míg végül a betervezett magliszt-mentes nyújtható lisztkeveréket is lecseréltem, így a tésztája Anyasütis lisztkeverékből készült, tojásmentesen. Miután a tésztalapok kisültek, még mindig nem döntöttem el hogy a krémes töltelék tojásos vagy tojásmentes lesz-e. Volt tehát egy A meg egy B tervem. Az A terv a tojásmentes a B terv pedig a tojásfehérjés habos töltelék. Gondoltam egy nagyot és miután az Anyasüti bourbon vaníliás pudingot megfőztem, nekiálltam mégiscsak a tojásmentes verziónak azzal a kikötéssel ha úgy látom mégsem működik megfelelően, félreteszem a félig kész tölteléket lesz belőle valami más, és a leghagyományosabb tojásfehérjehabos módszerrel készül el. Bevallom az igazat, több türelmet igényelt az elkészítés mint normál esetben, közben voltak kétségeim afelől hogy jó lesz-e a végeredmény, de mivel abszolút biztosan vállalható lett, közzéteszem, hátha valakiknek mégis megtetszik és lesz kedve és türelme is elkészíteni.

Az íze finom, a tésztája szuper, bár a töltelék nem annyira légies mint a tojásfehérjével készített krémeseké, de így is nagyon eteti magát. Kisfiam szerint az eddigi legfinomabb ünnepi sütit sikerült összehoznom, szóval megérte a fáradságot.

Hozzávalók a tésztához:

  • 100 gramm Anyasüti baba palacsinta liszt,
  • 10 gramm bambuszrost liszt,
  • 2 gramm útifűmaghéj liszt,
  • 45 gramm darált sertés háj, ennek hiányában sertés zsír is jó lehet,
  • 85 ml forró vízben oldott 5 gramm zselatin (200 bloom erősségű),
  • 10 gramm méz.

Elkészítés:

A liszteket egy tálba mérjük, alaposan összekeverjük.

Vizet forrósítunk, melyből egy magas falú edénybe kimérünk pontosan 85 ml-t, ebbe belemérjük a zselatinport plusz a 10 gramm mézet. Fehér nyúlós habbá botmixerezzük, és még melegen a szárazanyagokra öntjük, a darált sertés hájat is hozzáadjuk. Spatulával majd kézzel alaposan elkeverjük, eleinte ragacsos, de kiadós gyömöszkölést követően szépen elválik az edény oldalától és cipóvá tudjuk formázni, nem kell hozzáadni semmit, nincs szükség semmi másra se, a lényeg hogy még melegen kezdjük el alaposan összekeverni és gyúrogatni. Ezt követően még langyosan két egyforma cipóvá mérjük és szilikon lapon szilikon nyújtófával két egyforma vékony téglalappá nyújtjuk. A kiszemelt gáztepsi fenekén / hátoldalán sütjük, előzetesen tapadásmentes sütőlapot helyezünk rá és a biztonság kedvéért kenőecsettel vékonyan átkenjük zsiradékkal. Nekem semmilyen alá-fölé lisztezést nem igényelt, szépen tudtam nyújtani-formázni és a nyújtófára felgörgetve a tepsi hátoldalára tudtam könnyedén helyezni, ahogyan a képen is látszik, tökéletes a tésztája, semmi extra manőverre nincs szükség a kezelhetőséghez.

Sütés előtt villával sok helyen megszúrkáljuk a tésztát, ez azért kell, hogy ne púposodjon fel a sütés során, ezt követően az egyik tésztát 3×7-es négyzetekké vágjuk a sütőlapon, a másik téglalapon elég jelzés szerűen ugyanezt csak bekarcolgatni. 180 Celsius fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt sütjük meg. A tepsin hagyjuk kihűlni.

Töltelék krém hozzávalók:

  • 1 tasak Anyasüti bourbon vaníliás krémpuding,
  • 450 milliliter növényi tej (kókusztej),
  • 50 gramm sütőben puhára sült sütőtök húsa (csak az élénk színe miatt, alapvetően nem szükséges, akár el is hagyható, ha nem szeretjük),
  • kb. 40-50 gramm méz (vagy ettől több ha édesebben kívánjuk),
  • 25 gramm zselatin,
  • + kb. 150 ml kókusztej de lehet víz is (én most kókusztejet használtam).

Krém elkészítés:

A tasak pudingport kevés növényi tejben csomómentesre kikeverjük, majd a maradék tejhez hozzáadjuk és folytonos kevergetés mellett lassú tűzön főzve besűrítjük, majd félretesszük. A zselatint kevés hideg tejbe áztatjuk, a maradék tejet megforrósítjuk a hozzáadott mézzel. Elkezdjük felverni a zselatint, miközben hozzácsorgatjuk a forró mézes szirupot, ezt az egészet így verjük kb. 10 percig. Kihűtjük annyira hogy elkezdjen dermedni, ekkor újra elkezdjük verni úgy hogy kanalanként hozzáadagoljuk a pudingot, fontos hogy lassanként vegyítsük a két masszát, jó pár percbe telik, míg folyamatos kanalankénti hozzáadással simára keverődik a krémes töltelék. A krémtöltelékhez robotgépet vagy tálas mixert célszerű használni, manuálisan elég fárasztó művelet.

Forma keretbe helyezzük a krémes fel nem szabdalt alap tésztáját, rákanalazzuk a tölteléket, elsimítjuk, majd befedjük a kockára vágott tésztalapokkal. Hideg helyre helyezzük, a kockák mentén szeleteljük, a tetejét meghintjük édesítővel, én most a kókuszvirágcukrot választottam.

A lisztkeverék gyártójának teljes kínálat itt található: https://www.paleonagykereskedes.hu