Mákos-almás rétes

Hozzávalók a rétes tésztához:

  • 80 gramm Nature Cookta kókuszliszt,
  • 50 gramm Nature Cookta tápióka keményítő,
  • 50 gramm cassava dara gari,
  • 20 gramm Nature Cookta bambuszrost,
  • 20 gramm Nature Cookta útifűmaghéj,
  • 50 gramm Nature Cookta Eritrit, vagy kb. 70 gramm Nature Cookta Nyírfacukor,
  • 1 csapott teáskanál Nature Cookta Szódabikarbóna,
  • 1 csapott teáskanál Nature Cookta Aszkorbinsav,
  • 25 gramm Nature Cookta Kókuszolaj,
  • kb. 3-4 dl forró víz.

Töltelék:

  • 50 gramm darált mák,
  • 50 gramm Nature Cookta Kendermagliszt, vagy Nature Cookta Mákliszt,
  • 1 nagyobb alma vagy 2 közepes finomra lereszelve,
  • 50 gramm Nature Cookta Nyírfacukor vagy Eritrit, (jobb ha az édességet mindenki saját ízlésére bízza)
  • 2 marék mazsola előre beáztatva, + egy-két evőkanálnyi citromlé. Ha szezonja van, akkor helyettesíthetjük friss magozott meggyel, de ha nincs szezonja, a fagyasztóból elővett is jó.
  • 2 evőkanál Nature Cookta kókuszolaj.

Elkészítés:

A töltelék elkészítésével kezdtem, ezután álltam neki a rétes tésztának.

A töltelék felsorolt hozzávalóit mind egy lábasba tettem, és lassú tűzön összefőztem, annyi víz vagy növényi tej hozzáadásával hogy jól kanalazható - kenhető masszát kapjunk végeredményül.

A kókuszlisztet, garit, bambusz rostot, keményítőt és útifűmaghéjat egy tálba mértem, jó alaposan összekevertem, majd a szódabikarbónát és az aszkorbinsavat is rákanalaztam + egy-két teáskanál vizet hogy jól kipezsegjen a szódabikarbóna a savtól. 3 dl vizet melegítettem, ehhez tettem hozzá a kókuszolajat és a nyírfacukrot, jó alaposan összekevertem hogy a nyírfacukor eloldódjon, majd a "lisztekre" öntöttem, gyors mozdulatokkal jó alaposan összekevertem, lehet hogy igényel még a massza kb. egy dl-nyi vizet ezt utólag is lehet apránként hozzáadagolni. Kb. negyed órát hagyjuk pihenni a tésztánkat és ha száraznak töredezősnek találjuk, akkor pici vizet rakhatunk még hozzá. Két cipócskát formáztam belőle és szilikon nyújtólapon, szilikonos nyújtófával két egyforma téglalapra nyújtottam el. Nem szükséges alá-fölé lisztezni, mivel nagyon könnyen kezelhető-formázható-nyújtható masszánk lesz. Mindkét téglalap középső sávjába pakoltam a tölteléket, a két szélén a tésztát rézsútos csíkokra vágtam majd felhajtogattam fonat szerűen. Két megtöltött rétesrudat kaptam, amit óvatosan sűtőpapíros tepsibe raktam.

A tetejét a diétánknak megfelelő sziruppal (datolya, juhar, agávé stb.) kenegettem meg amit kurkuma porral színesítettem meg. Ha nem fontos hogy vegán legyen egy tojássárgájával is megkenhetjük.

200 Celsius fokra előmelegített sütőbe raktam, kb. 10 perc elteltével a hőmérsékletet mérsékeltem 175 Celsius fokra és még kb. 20-25 percig sütöttem, de figyeljük, mert a sütési idő sütőnként eltérő lehet!

Várjuk meg míg teljesen kihűl és csak úgy vágjuk-szeleteljük és hidegen fogyasszuk! Nagyon-nagyon fincsi! Olyan mint az igazi rétes!

A rétest készítettem már diós vagy mandulás töltelékes verzióval is. A mákos ízlett a legjobban.