Mini kuglóf és töltött muffin

2019. május 5. - azaz anyák napjára készített meglepi süti
gluténmentes, tejmentes, cukormentes és vegán
 
Közösen készítettük Misivel meglepetés desszertnek. Különlegessége, hogy tojásmentes, valamint "lisztmentes" is, amit úgy kell érteni, hogy semmilyen zsírtalanított boltban vásárolt lisztre nincs az elkészítéséhez szükség, a szárazanyagokat kávédarálóval őrölte fiam "lisztes" állagúvá.
Az ALDI-ban vásárolt szilikonos szív valamint mini kuglóf formákba kanalaztuk a kikevert tésztamasszát. Ebből a mennyiségből pont hat darab tölthető szív és hat darab mini kuglóf lett. Anyukámnak nagyon ízlett, végül el is kérte a receptet, hogy bármikor elkészíthesse ha megkívánja.
 
Hozzávalók:
  • 155 gramm gluténmentes zabpehely,
  • 35 gramm chia mag,
  • 40 gramm lenmag,
  • 4 gramm szódabikarbóna, csipet só,
  • 300 gramm almapüré (sütőben sült alma pürésítve, vagy párolt alma pépesítve),
  • 150 ml növényi tej vagy szűrt almalé,
  • kb. egy evőkanálnyi citromlé,
  • opcionálisan: ha édesebbre szeretnénk: kb. 10 gramm 4×-es édesítőszer, + aprított aszalványok: én aszalt meggyet, datolyát használtam.
  • Töltelék - külső dekoráció: kevés lekvár + olvasztott csokoládé.
 
Elkészítés:
 
A zabpelyhet, chia magot, lenmagot kimérjük, összekeverjük, kávédarálón megdaráljuk. Egy tálba szórjuk, hozzákeverjük a szódabikarbónát, csipet sót. Opcionálisan ha édesebbre-gazdagabbra szeretnénk, az édesítőszert és az aprított aszalványokat is keverjük bele. Végül adjuk hozzá a folyékony és püré állagú hozzávalókat és egy spatulával keverjük egyneművé.
A sütőt melegítsük elő 180 Celsius fokra. Amíg eléri a kellő hőmérsékletet, adagoljuk szilikonos formákba a tésztát. Alsó-felső sütési beállítással középső sínen kb. 35 perc sütést igényel, de minden sütő kicsit másképp süt, feltétlenül ellenőrizzük, nehogy megégjen. Kb. 35 perc leteltével a formákból borítsuk ki, és még kb. 5 percet süssük csak simán tepsiben forma nélkül, hogy egészen biztosan átsüljön, ne ragadjon a belseje. Csak teljesen kihűtve fogyasszuk. Én a szív alakú formák belsejébe lekvárt kanalaztam, és olvasztott csokoládéval dekoráltam mindegyik darabot.