Hozzávalók:
  • 70 gramm tápióka keményítő,
  • 30 gramm nyílgyökér liszt,
  • 200 gramm Cassava gari,
  • 10 gramm bambuszrost liszt,
  • 40 gramm kókuszliszt,
  • 40 gramm útifűmaghéj liszt,
  • 1 teáskanál szódabikarbóna.
  • 90 dkg édesburgonya,
  • 2-3 teáskanál citromlé,
  • pici só,
  • 4-5 dl főzővíz
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál kókuszzsír az édesburgonya főzővizébe és valamennyi a panírozáshoz (ezt nem mértem).
  • földimandula liszt vagy mákliszt a panírozáshoz, ezt sem mértem, amennyit felvesznek a gombócok, és több részletben paníroztam.

Elkészítés:
Szűken egy kg (nagyjából 90 dkg volt, nem mértem annyira precízen) nyers feldarabolt édesburgonyát kb. 4-5 dl icipicit sózott vízben puhára főztem, majd az egészet krémesre turmixoltam még forrón 2-3 teáskanál citromlével és egy evőkanál kókuszzsírral.
Az előzetesen egy tálba mért és jól összekevert szárazanyagokra öntöttem még melegen, plusz ráütöttem még két egész tojást is, majd nekiálltam cipókat formázni belőlük. De ha úgy látjuk hogy még mindig túl száraz akkor óvatosan kisebb kortynyi adagonként lehet melegített vízzel nedvesíteni. Ha túl vizesnek látjuk (ez a felhasznált édesburgonya minőségétől, állagától és fajtájától függhet) akkor pedig felesben óvatosan kókuszliszttel és tápióka keményítővel lehet a nedvességét csökkenteni. De célravezető az is hogy hagyjuk egy kicsit állni és a benne lévő lisztféleségek idővel "bedagadnak". Bátran lehet várni, ha mégis véletlenül túl nedves, meg egyébként is jót tesz a tészta állagának. Összegyúrás után kicipóztam, elnyújtottam, felkockáztam és betöltöttem a fagyasztóból éppen akkor kivett szilvaszemekkel, amit ízlés szerint lehet fűszerezni, én kipróbáltam ánizzsal és vaníliával is, lehet kísérletezni. Vizet forraltam amit enyhén sóztam és kevés zsiradékot is raktam bele. 8 gombócot tettem az éppen forráspontig forralt vízbe, majd visszamérsékeltem a gáz lángját, mert nem jó a túl nagy forróság, éppen hogy csak mozogjon a víz amíg a gombócok benne vannak, ha feljöttek a víz tetejére akkor 2 percnél tovább ne főzzük. Lyukas szűrőkanállal egyenként szedegettem ki a gombócokat egyből az előzetesen pici zsiradékon megpirított földimandula lisztre vagy máklisztre. Nem szabad megijedni ha puhák-képlékenyek a gombócok, mert a vízből kiszedve jól lecsurgatva a paníron visszakeményednek. A paníron finoman rázogatva kell megforgatni, hogy ne szakadjon ki a gombóc.
Ez egy nagyon óriás adag, rengeteg (50 db biztosan) gombócom lett belőle a gyerekem nagy örömére.