Barna zsemlebucik

Nekiálltam kísérletezgetni. Paleo de tojásmentes kenyérféle a cél. Ez már egy jól sikerült ízletes dolog, érdemes megosztanom, hátha másoknak is jól jön, ráadásul költségek tekintetében sem nevezhető kifejezetten drágának.

Hozzávalók:

  • 10 gramm kókuszliszt,
  • 30 gramm lenmag őrlemény (lenmag kávédarálón megőrölve, ha arany lenmagot használunk, akkor világosabb bucikat süthetünk),
  • 30 gramm chia mag őrlemény (chia mag kávédarálón őrölve, ebből is kapható világos színű, én a sötétet szoktam használni),
  • 20 gramm útifűmaghéj liszt,
  • 80 gramm tápióka keményítő,
  • 50 gramm manióka liszt,
  • 40 gramm bambuszrost liszt,
  • 5 gramm só,
  • 5 gramm paleo sütőpor,
  • 40 gramm citromlé,
  • 3 dl meleg víz (én forrásvizet használok).

Elkészítés:

A szárazanyagokat egy tálba kimérjük, alaposan összekeverjük. Egy lábosban vizet melegítünk. A szárazanyagokra öntjük a citromlevet, majd a meleg vizet. Ezt követően a tésztát egy nagyobb kanállal összekeverjük, ekkor még eléggé folyékony. Ezután kb. 15 percet pihentetjük, mely idő alatt a tészta megduzzad és ruganyossá válik. A tálból kivéve 6 darab kb. 100 grammos bucit-zsömlét-bagettet formázunk belőle, majd tapadásmentes sütőpapírra vagy bagett formába tesszük, tetejét bevágjuk, és zsiradékkal lekenjük. 200 Celsius fokra előmelegített sütőben 25 percig, majd 190 Celsiusra mérsékelt sütőben még kb. 30 percig sütjük, az utolsó tíz percben érdemes a bucikat feneküket felfelé fordítva tovább sütni. Sütést követően rácson hűtjük ki. Nagyon finom, több nap után is. A végeredmény 6 darab buci-bagett (vagy ki minek formázza) és összesen 43 dkg.