Kesudió tej

Ez hasonlít leginkább a hagyományos tehéntejhez.

Hozzávalók:

  • 3-4 dkg nyers sótlan pörköletlen kesudió, (ha a végső felhasználása a tejnek sós ízvilágú főzelék például spenót vagy más zöldség, akkor sózott is lehet, csak akkor már több sót ne adjunk hozzá)
  • csipet só,
  • kb. fél liter víz.

Elkészítés:

A kimért kesudiót egy pohárnyi vízbe áztatjuk, kb. fél napra, ez idő alatt a vizet többször leöntjük-kicseréljük. Pár óra elteltével leszűrjük, kimérünk fél liter vizet, azzal összefőzzük, kihűtjük langyosra és alaposan összeturmixoljuk kb. kétszer két percig legerősebb fokozaton, teljesen feloldódik, a sok órás áztatgatás és alapos, erős turmixolástól ezért szűrögetni szükségtelen. Ha gyorsítani szeretnénk, akkor nem muszáj összefőzni se, csak simán nyersen is turmixolhatjuk.

Ha édes felhasználásra szeretnénk, akkor aszalvánnyal (pl. egy füge vagy egy datolya) főzzük-turmixoljuk, de ha sós dolgokra szeretnénk használni, pl. főzelékbe vagy szószokhoz-mártásokhoz akkor anélkül készítsük.