Máktej

Nagyon-nagyon-nagyon finom tej készíthető a mákból. Érdemes kipróbálni legalább egyszer! Mennyei!

Hozzávalók:

  • kb. 60 gramm friss bio (gabonákkal, gluténnel, szójával stb. nem szennyezett) mák,
  • 8-9 dl víz, én forrásvizet használok,
  • opcionálisan datolya vagy más aszalvány 1-2 darab.

Elkészítés:

A kimért mákot annyi hideg vízbe hogy kb. egy ujjnyira ellepje beáztatjuk pár órára. Néhány óra leteltével az áztatóviztől sűrű lyukú szűrő segítségével megszabadulunk, a beáztatott mákot egy forralóedénybe tesszük, felöntjük kb. 8 dl friss forrásvízzel és összeforraljuk. Mikor langyosra hűtöttük, turmixgép segítségével 3-4 alkalommal (közbeiktatott gép pihentetéssel) kb. 1 percig legmagasabb fokozaton turmixoljuk, majd egy egyszerű függönyanyagból házilagosan varrt szűrőzsák segítségével gyorsan leszűrjük, kézzel alaposan kinyomogatjuk a zsákból a nedvességet. Ha édeskésre szeretnénk, opcionálisan tehetünk a mák szemekhez forraláskor 1-2 szem datolyát vagy ennek megfelelő mennyiségű más aszalványt.

A máktejből készítettem:

Mákjoghurt