Sonkás croissant

Lett egy kis hőmérséklet csökkenés a hétvégén azaz szombatról vasárnapra -10 Celsius fok, gyorsan ki is használtam, így már bátran bekapcsoltam a sütőt. Bevallom, az elmúlt hetekben a kánikulai hőség miatt inkább serpenyős gyors ételek kerültek ki a konyhámból. Ezek a kis barna kiflicskék nagyon ízletesre sikerültek, fiam majszolgathatja őket a jövő héten. A tésztának kifejezetten jó állaga van, nagyon könnyen összeállt, és elnyújtani, kiformázni is gyerekjáték volt. Én most sonkával-paradicsompürével töltöttem és a tetejét is házi paradicsomszósszal kentem le, de mivel a tésztájában nincs tojás, akár vegán is lehet zöldség töltelékkel.

Hozzávalók:

  • 35 gramm Nature Cookta szezámmagliszt,
  • 30 gramm Nature Cookta hajdinaliszt,
  • 50 gramm Nature Cookta tápióka keményítő,
  • 30 gramm lenmagőrlemény (lenmag kávédarálón megőrölve),
  • 20 gramm Nature Cookta bambuszrost,
  • 15 gramm Nature Cookta kókuszliszt,
  • 15 gramm Nature Cookta útifűmaghéj liszt,
  • csipetnyi fűszerek (őrölt kömény, őrölt bors)
  • 5 gramm Nature Cookta Himalája só,
  • 3 gramm Nature Cookta étkezési szódabikarbóna,
  • 30 gramm almaecet,
  • 3 dl víz.

Töltelék: pár kanál házi ketchup vagy paradicsompüré, sűrű paradicsomszósz, kevés sonka kockázva-darabolva.

külső kenegetésnek: paradicsomszósz

Elkészítés:

A szárazanyagokat egy tálba mérjük, alaposan összekeverjük. A vizhez keverjük az almaecetet és kicsit meglangyosítjuk. A szárazat és a folyékonyat vegyítjük, először kanállal / fakanállal kevergetjük, majd ahogy duzzad, kézzel összeállítjuk. Akkor jó a tészta ha már nem ragad a kézhez-edényhez. Ehhez kell egy pici várakozás is közben, azonnal nem fog összeállni. Félretesszük hűtőszekrénybe pár órát pihenni, de minimum fél órát hideg helyen legyen. Szilikonos nyújtólapon kevés tápióka keményítős vagy hajdinalisztes alá-fölé szórással egyenletes kerek lappá nyújtjuk. Nagyjából fél-egy ujjnyi vastag legyen a tészta. Tortaszerűen V-alakú cikkekre vágjuk, betöltjük paradicsompürével, sonkadarabokkal és egyenként feltekercseljük. Nekem ebből az adagból 12 db kis kiflicském / croissantom lett. Tapadásmentes tepsibe tesszük, de vigyázzunk ne túl közel egymáshoz mert sütés közben szépen megnövekednek. A tetejüket kívülről paradicsomszósszal és zsiradékkal kenjük le (tojássárgájával is lekenhető, úgy szép fényes lesz). 200 Celsius fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel kb. 30 percig sütjük. A sütési idő sütőnként eltérő lehet, mindig figyeljük, nehogy megégjen. Rácson hűtjük ki, csak teljesen kihűlt állapotban vágjuk meg, különben a belseje nedves maradhat.