Gesztenyés bejgli - Éléskamra

2017. december 10. Ünnepi tesztsütést tartottam, így kétféle finomságot sütöttem. Mindkettőt igyekeztem a leginkább "mentes"-re megalkotni, így paleo - tojásmentes - maglisztmentes - cukor és cukoralkohol (eritrit, xilit) mentes tipikus karácsonyi desszertek készültek. Az egyik desszert a bejgli, aminek a tölteléke se nem hagyományos mák se nem dió. Kisebb gyermekeknek is nyugodtan adható, sokmindenre diétázók is bátrabban fogyaszthatják.

Hozzávalók a tésztához:

  • 1 tasak Éléskamra ünnepi bejgli lisztkeverék,
  • 180 ml forró víz + csipet só,
  • 2 puha füge ( puha datolyával is helyettesíthető összesen 60 gramm volt )
  • 10 gramm por állagú zselatin 200 bloom erősségű,
  • 40 gramm frissen facsart citromlé,
  • 60 gramm kókuszzsír,
  • 60 gramm sütőben puhára sült sütőtök püré,
  • formázáshoz-nyújtáshoz-alálisztezéshez kb. 10 gramm bambuszrostliszt szükséges.

Töltelék:

  • 250 gramm darált főtt natúr gesztenye ( Maroni márkájú, 2 tasakkal vásároltam belőle a két rúd bejglihez )
  • 2 darab közepes méretű hámozott-aprított narancs,
  • kb. 20 - 40 gramm - ízlés szerint - szirupos édesítő (én karob szirupot használtam, de kókuszvirág sziruppal, agávé sziruppal, datolya vagy más sziruppal is működik)
  • pár kanál karobpor.

Elkészítés:

A töltelék hozzávalóit összekeverjük, kóstolással az édességét beállítjuk, hideg helyre rakjuk.

Vizet forrósítunk, kimérünk belőle 180 ml-t majd egy magas falú mixerbe öntjük, csipet sót adunk hozzá, belemérjük a por állagú zselatint valamint a darabolt aszalványokat és botmixerrel magas fokozaton krémes fehér habbá verjük, közben hozzáadagoljuk a frissen facsart citromlét is, hasonlóan mintha tojásfehérjét habosítanánk. Nem kell megijedni, mert ez nem lesz kemény hab, de fehér krémesen folyó massza lesz. Ha a habunk kész, beleturmixoljuk a kókuszzsírt és a sütőben puhára sült sütőtök húsát is. Az így kapott folyékony masszát a tálba mért lisztkeverékhez adagoljuk, spatulával vagy kezünkkel alaposan összekeverjük-összegyúrjuk.

Szilikonos lapon kb. 10 gramm bambuszrostliszt hozzáadásával két egyforma cipót formázunk.

A tésztagombócokat szilikon lapon, szilikonos nyújtófával egyenként kb. 5-7 mm vastagságú téglalapokká nyújtjuk, a tölteléket egyenletesen eligazgatjuk rajtuk úgy, hogy kétoldalról szabadon hagyunk kb. 1 - 1 cm-t. Ha fentről tekerjük lefelé akkor alul, ha alulról tekerjük felfelé akkor felül kb 2 cm-es részen töltelék nélkül hagyjuk a tésztát. Ezután szorosan feltekerjük, kétoldalról behajtogatjuk a végeit, tapadásmentes sütőlapra helyezzük. Vastagabb hústűvel átszúrjuk több ponton, kenőecsettel narancslével kenjük át a szép szín érdekében.

Előmelegített sütőben 180 Celsius fokon kb. 30-35 percig sütjük. Sütőrácson hűtsük ki, elég sok gőzt enged ki sütést követően, és ha szabadon érintkezik a levegővel akkor könnyedebb szárazabb lesz a bejglink belseje. A hűtés során kenőecsettel kókuszolajjal vékonyan kenjük át, így szebb fényesebb kérget kap.

Készítettem fázisfotókat is a bejgli készítés folyamatáról, látható hogy kissé morzsalékosabb a tésztája így, hogy nem valódi tojással készült, hanem zselatinos-sütőtökös tojáspótlót használtam. De nem kell aggódni, nem esik atomjaira, és bár nem annyira könnyen kezelhető mint a tojással készült tészta, de kis ügyeskedéssel elnyújtható-formázható-tekerhető, szépen átsül és az íze is csodálatos.

A lisztkeverék gyártójának teljes kínálata itt található: Éléskamra Finoman reform termékcsalád