Kekszes torta

kb. 20 cm-es körátmérőjű tortához

Szülinapra készítettem sokmindentől mentesen.

Összetett, de egyáltalán nem igényel magas fokú konyhai tudást, akár első desszertalkotásnak is könnyedén elkészíthető ezen leírás alapján.

Hozzávalók a kekszes alaphoz:

  • 100 gramm alapkeksz ledarált morzsa,
  • 100 gramm creamed coconut, (folyékony állagú legyen, szobahőmérsékletű)
  • ízlés és követett diéta szerinti mennyiségben: folyékony szirupos édesítőszer pl. méz vagy agávé szirup,

Hozzávalók a fehér réteghez:

Némi magyarázat: azért rakok hozzá cukkini-tökfélét mert nem szeretjük ha túl zsíros, így csökkenthető a zsírossága, könnyebb az emészthetősége is, azaz alakbarát és egészséges.

  • 280 gramm puhára párolt, darabolt, hámozott (szükség esetén magozott) cukkini vagy főzőtök, vagy patisszon, (nagyon kevés víz hozzáadásával pároltam puhára).
  • 160 gramm azaz 1,6 dl zsíros, adalék nélküli kókusztejszín (AROY-D-t vettem kifejezetten erre az alkalomra),
  • 30 gramm GAL Glicin vagy más édesítő egyéni ízlés és diéta szerint,
  • opcionálisan pici citromlé, esetleg aszkorbinsav,
  • 15 gramm legalább 200 bloomos erősségű por állagú zselatin (én Great Lakes-t használok, narancs színű dobozos),

Hozzávalók a sárga réteghez:

  • 200 gramm fagyasztott vagy friss gyümölcs, (én édes krémes sárgabarackot használtam),
  • 110 ml víz,
  • 30 gramm glicin vagy más édesítőszer egyéni ízlés és követett diéta szerint,
  • opcionálisan pici citromlé, esetleg aszkorbinsav,
  • 20 gramm 200 bloom erősségű por állagú zselatin,
  • 80 gramm creamed coconut,
  • opcionálisan, ha szeretnénk tovább krémesíteni, adagolhatunk hozzá kb. 40-50 ml kókusztejszínt is.

Elkészítés:

A kekszes alap hozzávalóit kézzel összedolgozzuk, majd a 20 cm körátmérőjű szilikonos tortaformába masszírozzuk simára kézzel, esetleg kanál hátlapjával, majd nyolc szeletre osztjuk (jelképesen, csak félig bevágva) hogy a tortaszeletelésnél ne ütközzünk majd nagy akadályokba. (a kókusz zsiradék nagyon meg tud keményedni). Hűtőbe tesszük dermedni, szilárdulást követően, egy sima lapú tányérra / torta tálcára helyezzük.

Elkészítjük a fehér réteget: A puhára párolt de még jó meleg tökféléhez (patisszon) adjuk a por állagú zselatint, teljes eloldódásig kevergetjük, majd hozzáadjuk a kókusztejszínt, édesítőszert és az egészet simára turmixoljuk, majd a 20 cm körátmérőjű szilikonos tortaformába töltjük, hűtőszekrényben (vagy fagyasztószekrényben) gyorsan kidermesztjük.

Elkészítjük a sárga réteget: A gyümölcsöt a vízben puhára főzzük, még melegen hozzáadagoljuk a zselatint, édesítőszert, kevergetjük teljes eloldódásig. Turmixgépbe töltjük, hozzáadjuk a creamed coconutot, aszkorbinsavat, simára mixeljük, elkezdjük hűteni és hűtés közben időnként megkeverjük, így elkerülhető a teljes kocsonyásodás. Amikor már kenhető krémes állagú de már érezhetően köt, akkor elkezdjük a kekszes alapra tölteni, kb. 3/4-ed részét az alapra simítjuk, majd a kidermedt fehér réteget ráigazítjuk, enyhén rányomkodjuk. Ahogy a kekszes alapnál is, itt is vékony pengéjű késsel bejelöljük a torta szeleteket, hogy szeletelésnél ne ütközzünk majd akadályokba.  A maradék 1/4-ed sárga krémet ezután körbe kenegetjük. Hűtőbe tesszük teljes kidermedésig. Tálalás előtt bogyós gyümölcsökkel és gyertyával dekoráljuk.

Így néz ki szeletelve: