Mézes krémes - Anyasüti

 

tojásmentes-mézmentes verzió hogy piciknek is biztonsággal adhassuk

Van már mézes krémes receptem, de direkt akartam egy kisebb gyermekeknek is adható verziót készíteni, egyszerűbben-gyorsabban anyabarát módon.

Ahogy készítettem-összeállítottam rájöttem hogy ez a tésztarecept alapreceptnek is tökéletes, olyan könnyen kezelhető-ruganyos masszát kaptam hogy ezekkel az arányokkal érdemes a jövőben sima mézeskalácsízű kekszeket vagy töltött linzerkéket is készíteni.

Hozzávalók:

  • 140 gramm Anyasüti sütemény variáció lisztkeverék,
  • 60 gramm jó meleg, de nem tűzforró víz,
  • kb. 6-8 gramm por állagú zselatin (legalább 200 bloom erősségű),
  • 60 gramm darált sertésháj, ennek hiányában állati zsír (semlegesebb) is jó lehet,
  • 20 gramm puha kéndioxid mentes aszalvány, (én fügét használtam, de datolya is tökéletes)
  • 70 gramm sütőben puhára sült sütőtök (ennek hiányában édesburgonya püré is jó lehet),
  • csipet só,
  • egy csavarintásnyi citromlé,
  • kb. 1-2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, gondolomra adagoltam hozzá.

Elkészítés:

Egy magas falú botmixerhez használatos keverőedénybe mérjük a vizet, melyhez hozzáadjuk a zselatint, citromlét, és fehéredésig-habosodásig turmixoljuk, pár percig, Ezután hozzáadjuk a puha sült sütőtököt, a darált sertéshájat és a darabolt puha aszalványt és ezekkel együtt simára turmixoljuk. Egy tálba mérjük a lisztet hozzákeverjük a mézeskalács fűszerkeveréket és egy pici sót, majd az egészet nyakonöntjük a félig meleg folyékony masszával. Alaposan összedolgozzuk és hideg helyre tesszük, legalább egy órára de több idő is lehet.

A továbbiakban szilikon lapon szilikonos nyújtóval dolgozunk. Egy jól formázható rugalmas tésztát kell kapnunk, melyet 3 részre osztunk és kb. 20×10 cm-es téglalapokra nyújtunk. Tapasztalatom szerint akkor a legjobban formázható, ha nincs fagyos hidegre dermedve, de nem melegedik teljesen át a kezünktől, illetve nincs túlságosan meleg a konyhában. De ha szükséges és nagyon zsírosnak érezzük, akkor alá-fölé lisztezés nem árt a tésztának, erre jó az Anyasütis lisztkeverék, de simán manióka lisztes alá-fölé lisztezés is teszi a dolgát. Nekem csak minimális pótlólagos lisztre volt ehhez szükségem.

Az elnyújtott tésztákat tapadásmentes sütőlapon sütjük gáztepsiben. Egy gáztepsibe nekem a három tésztalap kényelmesen elfért egymás mellett. A tésztát sütést megelőzően villával több helyen szúrkáljuk meg, erre azért van szükség hogy sütés közben ne púposodjon fel, szép sima maradjon. Ez minden linzer szerű tésztára érvényes szabály. 180 Celsius fokos sütőben alsó-felső sütési beállítással kb. 15-20 perc sütést igényel, vigyázzunk ne süssük túl! Nehéz megállapítani mikor minősül készre sültnek, mivel a mézeskalács fűszer eleve barnítja a tésztát, de a széleken ha már sötétedik akkor az jelzi hogy elkészült. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Sütés közben elkészíthetjük a tölteléket:

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 120-130 ml növényi tej, én házi kókusztejet használtam,
  • 25 gramm Anyasüti Krémes darakása vanília ízű desszertpor,
  • édesítés egyéni ízlés és diéta szerint (én glicin port használtam),
  • egy teáskanál por állagú zselatin,
  • pár evőkanál kókuszolaj,
  • pár evőkanál kenhető állagú házi lekvár (én sárgabarack lekvárt használtam).

Egy lábasba mérjük a növényi tejet a darakását és a zselatint, majd lassú tűzön besűrítjük, utólag kóstolás alapján édesítjük, hideg helyre tesszük. Amikor már langyosra hűlt, keverőgéppel kihabosítjuk úgy, hogy hozzáadagolunk pár kanál puha kókuszzsírt.

Összeállítás:

Az alsó tésztalapot vékonyan megkenjük a házi lekvárral, erre jön a krém fele része, majd a második tésztalapot óvatosan, de határozottan rányomjuk a töltelékre úgy, hogy mindenhol érintkezzen. Erre jön a lekvár, majd a maradék krém és a harmadik tésztalap szintén úgy, hogy mindenhol érintkezzen a krémmel.

Tetejére:

kakaóvaj + kókuszolaj + karobpor + szirupos édesítő gőz felett felolvasztva összesen kb. 50-60 gramm, semmit nem mértem precízen mert nincs nagy jelentősége, ha teljesen feloldódik, már kenhetjük is a süti tetejére.

Fogyasztásig hideg helyre tesszük. Egy-két napot jó ha várakozunk vele, mielőtt fogyasztjuk, így az ízek is jobban egybeérnek, és az állagának is jót tesz. Szeletelésnél érdemes hosszú és széles pengéjű éles késsel vágni úgy, hogy a kés pengéjét vágás előtt átmelegítjük.

Mivel ez egy úgynevezett "teszt"-sütemény, kicsi adagban készítettem el, többgyermekes-jóétvágyú családban az adagok duplázását javaslom. Nagyon eteti magát!

A lisztkeverékek gyártójának teljes kínálata itt található: https://www.paleonagykereskedes.hu/