Élőflórás kókuszjoghurt (vegán)

Hozzávalók:

  • kb. 20 dkg friss kókuszhús vagy 10 dkg kén-dioxidtól mentes kókuszreszelék (a Lidl-ben kapható saját márkás 200 valahány Ft-ba kerülő erre teljesen megfelelő),
  • 8-9 dl víz,
  • 1 evőkanál kristálycukor, vagy egy csapott evőkanál méz, vagy datolyaszirup vagy agávé szirup, juharszirup, kókuszvirágcukor stb, ki mivel szeretné, FIGYELEM! semmilyen cukoralkohollal (xilit, eritrit) nem fog működni, nem érdemes kísérletezni, ha már végképp nem tartunk a háztartásunkban kristálycukrot akkor egy darab "mentes" aszalvány (pl. szilva, datolya, füge) pépessé turmixolva is tökéletesen jó "táptalaj" a fermentációhoz, ezt a hozzáadott probiotikum kultúra fogyasztja el, kell a szaporodásukhoz, nem marad benne cukorként,
  • 6-7 dkg tápióka keményítő vagy nyílgyökér liszt, (a nyílgyökér por sokkal jobb verzió, részesítsük ezt előnyben)
  • 2 db kapszulás probiotikum : olyat válasszatok, amelyik ezek közül legalább az egyik baktériumtörzset tartalmazza: Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium lactis vagy Lactobacillus acidophilus, VAGY néhány evőkanál hideg-nyalat kókuszjoghurt VAGY előző savanyításból direkt félretett legalább fél dl joghurt "starter" kultúrának.
  • sterilizált csavaros tetejű kisüvegek,
  • joghurtkészítő gép, ennek hiányában INKUBÁTOR.

 

Elkészítés:

Kókusztejet készítünk: Frissen feltört kókuszdió felaprított húsát (lehet reszeléket is használni) forralva néhány percig főzünk, majd langyosra hűtjük és kétszer két percig turmixoljuk. Leszűrjük. A kókusztejhez hozzáadjuk a cukrot (fontos hogy ne cukoralkohol legyen!), majd pár kanálnyit külön kiveszünk és abban csomómentesre keverjük a keményítőt. A kókusztejet elkezdjük melegíteni szépen lassan (nem szabad forrnia) felfőzzük a  csomómentesre kikervert keményítővel. 3-4 perc kevergetés-főzés után eléri azt a nyúlós puding szerű állagot amire szükségünk van, ekkor levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni. Amikor már langyos, 40 Celsius fok körüli a hőmérséklete, (ettől több ne legyen ez fontos mert az a baktérium kultúrát elölné) akkor két probiotikus kapszulát kihengergetünk, pár kanálnyi langyos vízben eloldjuk és jó alaposan hozzákeverjük a kókuszos masszánkhoz. Ha nem kapszulával, hanem kész joghurttal dolgozunk, akkor homogénre keverjük a kókuszos masszával. Ezután mehet bele a kisüvegekbe és egyenletes meleg helyre kell tenni, kb. egy nap vagy szűken egy nap kell ahhoz hogy kellően megsavanyodjon. Ha nincs joghurtkészítő gépünk akkor házilagosan készített INKUBÁTOR-ba tegyük egy napra legalább. Onnan tudjuk hogy már elkészült, hogy kellemes savanykás íze lesz, az állaga a kocsonyáshoz hasonlatosabb, nem az a nyúlós mint mikor csak összefőztük a keményítővel. Alapos kevergetés után mehet a hűtőbe kb. egy hétig garantáltan semmi baja nem lesz.

Megjegyzéseim:

  • Én a képen látható joghurtot Symbiotic Candida Balance + Natren Bifido Factor Dairy Free-vel oltottam be, de működik más patikai vagy webáruházas tejsav baktérium kultúrákkal is, el kell olvasni, hogy milyen baktérium törzseket tartalmaz.
  • Mivel ez a joghurt nem "hamis" joghurt azaz a kellemes savanykás - édes ízharmóniát nem cukoralkohol és citromlé adja, hanem a baktérium kultúrák savanyítják, ezért sokkal jobban hasonlít az állati tejekkel készült tejkészítményekhez. Az erjedés folytán szinte 100%-ig elmegy az erőteljes kókuszillat és kókuszíz is, így tehát bátran ajánlom az állati tejekből készült kefír-tejföl-joghurt helyettesítésére húsos-zöldséges ételek tetejére is, pl. a töltött káposztára, rakott kelkáposztára vagy egyéb rakottas húsos ételekhez.
  • Mivel élőflórás ezért én azt javaslom, hogy ezt már ne főzzük, süssük, nagyon forró ételbe ne tegyük, csak nyersen használjuk, így kiaknázhatjuk a baktériumok bélflóránkra gyakorolt pozitív hatásait is. Ez így valódi gyógyszer!
  • Változatosan felhasználhatjuk, sós ételekhez is nyersen, vagy felnőttnek-gyereknek magvas házi müzlihez vagy cukormentes lekvárral vagy hideg gyümölcsleveshez vagy gyümölcs-zöldséges smoothie-hoz vagy házi fagyi készítéshez alapnak, esetleg pohár desszertként, ki mivel szeretné.
  • Ha nem kristálycukorral hanem mézzel etetjük a baktérium kultúrákat akkor már nem vegán, ugyanígy figyeljünk oda a baktérium törzsekre is, ha állati tejalapú akkor már szintén nem mondható vegánnak.

INKUBÁTOR KÉSZÍTÉS :  Egy hűtőtáskát vagy dobozt béleljünk ki szivacsokkal-párnákkal-rongyokkal stb, mintha befőtteket dunsztolnánk, melegvizes palackokat rakjunk bele hogy minél tovább tartsa a hőt és ide pakolgassuk be az üvegeket. A melegvizes palackokat időnként ellenőrizzük, szükség esetén friss meleg vizet tegyünk bele.