Savanyított káposzta és savanyúkáposzta lé - felöntőleves módszerrel

 

Minden ősszel készítünk hagyományos hordós módszer szerint taposva savanyúkáposztát gazdagon sok-sok fűszerrel, azonban szeretem fogyasztani direkt csak a fermentált káposzta lét is vízzel hígítva. Erre ez a gyors, egyszerű, üveges, felöntőleves módszer a leginkább alkalmas. Így két legyet üthetünk egy csapásra, mert kevés munkával lesz savanyított káposzta is, és savanyúkáposzta lé is.

 

A káposztánk külső hibás/sérült leveleit eltávolítjuk, a fejet megmossuk, és a külső nagyobb levelekből néhány darabot óvatosan lefejtünk, félretesszük. A káposzta fejet legyaluljuk / késsel aprítjuk. Ha túl nagynak ítéljük az üvegünkhöz képest, akkor csak annyit gyalulunk belőle amennyit elegendőnek látunk.

Elkészítjük a felöntőlevet. A vizet felforraljuk, majd literenként 20 gramm tengeri/parajdi/kősót benne eloldunk. Visszahűtjük kb. szobahőmérsékletűre. A legyalult káposztát az erre a célra kiszemelt forró vízben kifőzött nagy méretű befőttes üvegbe pakoljuk, majd a sós vízzel felöntjük. A félretett nagyméretű káposzta leveleket az üveg válla alá szorítva érjük el, hogy ne legyenek a léből kilógó zöldségdarabok.

Ezután zárjuk le csavaros tetővel vagy direkt erre a célra rendszeresített savanyító fedővel és pakoljuk napfénytől védett egyenletes meleg helyre (18-22 Celsius fok között az ideális), de ne felejdkezzünk meg arról se hogy az üveg alá tálkát kell rakni, így a beinduló fermentlé nem tud a szekrényre kifolyni. Pár naponta sziszegtessük hogy a légbuborékok kikerüljenek az üvegből (speciális savanyító fedő esetében erre a sziszegtetésre nincs szükség), kísérjük figyelemmel hogy ne legyenek a léből kilógó zöldségdarabok, és tiszta eszközzel nyomkodjuk mindig a lé alá őket. Körülbelül 8-10 nap alatt elkészül, kóstolgassuk a lét. Ha már finomnak érezzük, tegyük hűtőszekrénybe fogyasztásig. A fermentlét - ami így sokkal több mint a besózásos módszer esetében - érdemes felhasználni következő zöldségsavanyításhoz starter kultúrának.

UPDATE:

A fentiekben ismertetett módszer szerint elkészítettem fehér fejes káposzta helyett vöröskáposztával vagy másnéven lilakáposztával is:

Jelentem: tökéletes lett!