HÚSOS TÓCSNI - húspogácsa - húslepény

paleo, tojásmentes

Nagy húsleves fogyasztók vagyunk.... olyan hétvége nincs, hogy ne főzzek hatalmas adag hosszanfőtt csontos húsos levest. A pozitív élettani hatásairól hosszasan lehetne beszélni, de mindezt most mellőzöm, a lényeg hogy rendszeresen napi szinten fogyasztjuk, és hogy ne legyen unalmas, minden héten valamilyen más-más alapanyagból készítem, sőt előfordul hogy vegyesen használok szárnyast, sertést, marhát, vagy vadat. 

Leggyakrabban a csontokról könnyedén leváló husit főzelékekhez feltétként elfogyasztjuk. De ha erre ráununk, készíthetünk segítségével tócsnit is akár.

Most kivételesen nem írok hozzá pontos receptet, mert így is prímán működik érzésből hozzáadagolva a néhány összetevőt:

Hozzávalók:

  • húslevesben főtt csontokról leszedegetett husidarabok, beleértve a levesben főtt belsőségeket, zsírosabb cupákosabb részeket,
  • hagyma (lehet zöldhagyma, lilahagyma, póréhagyma, fokhagyma stb...)
  • főtt édesburgonya,
  • só és fűszerek ízlés szerint (pl. borsikafű, oregánó, bazsalikom, rozmaring stb.)
  • cassava gari.

Elkészítés:

A levesben főtt apróhúsokat, zsírosabb és cupákos részeket a főtt édesburgonyával, sóval, és fűszerekkel, késes aprító segítségével egynemű masszává mixeljük. Pár kanál cassava garival összegyúrjuk, majd egy zsírral kikent / tapadásmentes lappal ellátott tepsibe tenyérnyi adagokat lapítgatunk belőle. Kb. 170-180 Celsius fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt enyhén barnásra sütjük. Ha szükséges, akkor félidőben megforgatjuk a lepénykéket.

Nagyon praktikus, mert dobozolható, tízóraira-uzsonnára szállítható étel, hidegen is ehetjük, kiegészíthetjük kencékkel, salátával.