Kapros húsragu zabdara galuskával

Hozzávalók a húsraguhoz:
  • kb. 400-500 gramm szaftosabb zsírosabb sertés vagy marha hús (pl. tarja) csíkokra vagy kisebb kockákra vágva,
  • opcionálisan kb. 100-200 gramm füstölt szalonna vagy bacon szalonna kockákra vágva,
  • egy közepes méretű cukkini (kb. 300 gramm),
  • egy nagy csokor zöld kapor,
  • kb. 5 dl zabpehely tej (vagy egyéb más semleges, édesítetlen növényi tej),
  • kb. 1-2 evőkanál kókuszolaj,
  • kb. 1-2 evőkanál manióka liszt,
  • ízesítők: só, kurkuma por, egy fél citrom csavart leve, opcionálisan inaktív mentes élesztő pehely.
Elkészítés:

A húskockákat/csíkokat/szalonnát hevített kókuszolajon pár perc alatt átforgatjuk-kérgesítjük. Egy másik nagyobb edényben a kimért növényi tejet egy evőkanál kókuszolajjal, kicsi sóval főzni kezdjük, majd az átpirított húsokat és szalonnát belehelyezzük, fedő alatt alacsony lángon szépen lassan tovább főzzük-puhítjuk.

A visszamaradt zsiradékon a manióka lisztet egy fakanállal kevergetve átpirítjuk. A cukkinit hámozzuk-daraboljuk, kevés víz hozzáadásával turmixoljuk, majd a lepirított manióka lisztes zsiradékot is hozzápürésítjük. Ha a húsok megpuhultak, a cukkinis maniókalisztes turmixot hozzákeverjük, egybefőzzük, igény szerint ízesítjük a finomra metélt kaporral, sóval, kurkuma porral, citromlével és élesztő pehellyel.

Hozzávalók a zabdara galuskához:
  • 1 nagyobb tojás (kb. 60 gramm),
  • 100-110 ml víz,
  • só,
  • 80 gramm gluténmentes zabpehely,
  • 10 gramm arany lenmag,
  • 25 gramm tápióka keményítő.
Elkészítés:

A kimért zabpelyhet valamint az aranysárga lenmagot egy daráló segítségével megőröljük.

A tojást a só hozzáadásával villával felverjük, hozzáöntjük a vizet. A kimért szárazanyagokat egybekeverjük, hozzáadjuk a tojásos nedvesanyagot, majd egynemű masszává dolgozzuk. Félretesszük kb. 1 órát pihenni, hogy a rostos lisztneműek alaposan megszívják magukat. Vizet forralunk, sót és kb egy teáskanálnyi kókuszolajat teszünk bele, felforrás után mérsékeljük a lángot nagyon alacsonyra, majd egy vizezett kanál segítségével galuskákat szaggatunk a vízbe, fontos, hogy amíg szaggatjuk a galuskákat, csak alig-alig mozogjon a víz. Pár percig, újraforrásig főzzük, majd tésztaszűrővel kiszedjük a galuskákat, ezután néhány másodpercre hideg vizes csap alá helyezzük, így öblítjük át. Ezután egy tálba borítjuk és kevés olajjal locsoljuk, így nem tapadnak össze.

A kifőtt tésztát tésztaszűrőben hideg vizes csap alá tesszük néhány másodpercre és így öblítjük át.

A kapros húsragut a zabdara galuskákkal tálaljuk.