KÖLES-CHIA PÉKSÜTEMÉNY / KENYÉR

Hozzávalók:
  • 20 dkg pörköletlen hántolt köles,
  • 5 dkg chia mag,
  • 8 dkg sárgarépa, (elhagyható)
  • 2,5 dl víz,
  • 1-2 teáskanál (ízlés szerint) Nature Cookta parajdi só,
  • 2 teáskanál bio citrom leve, teáskanál szódabikarbóna,
  • 2 evőkanál Nature Cookta kókuszolaj.

Elkészítés:

Folyó víz alatt szűrő segítségével alaposan átmossuk a kölest, jól lecsepegtetjük majd egy éjszakára (8-10 óra) tiszta vízbe áztatjuk, úgy hogy kb. egy-két ujjnyi víz ellepje. Ha eltelt az idő, újra átmossuk a köles szemeket, majd késes aprítóba tesszük, sót adunk hozzá plusz 1,25 dl vizet és jó alaposan átmixeljük. Kb. fél-egy napot hagyjuk - időnként átkeverve - szobahőmérsékleten a masszát.

A kimért chia magot 1,25 dl vízbe tesszük legalább fél órára vagy akár két-három órára is.

A sütőt előmelegítjük 190 Celsius fokra.

A beáztatott chia magot a tisztított aprított sárgarépával együtt késes aprítóval átmixeljük, majd hozzákeverjük a sós kölesmasszát, majd a kókuszolajat és a szódabikarbónát amit kipezsegtetünk a bio citrom levével.

A masszát tetszés szerinti szilikon formákba öntjük és hőlégkeverésen 190 Celsius fokon 10-15 percig, majd a sütési hőmérsékletet mérsékelve 175 Celsius fokra még kb. 40 percig (tűpróbával) sütjük. A sütési idő sütőnként eltérő lehet.