Túróízű krém
A receptet akár a fermentálás-savanyítás fejezethez is kapcsolhatnám, de mivel működik a fő alapanyag, azaz a köles előzetes fermentálása nélkül is, ezért úgy érzem, inkább ebben a kategóriában van a helye. Ha fermentált kölesből készítjük, számítsunk rá, hogy sokkal intenzívebb, jellegzetesen savanykás "túrósabb" ízvilágot kapunk.
Az elkészült krém íze, aromája, valamint illata alapján erősen emlékeztet gyermekkorunk egyik kedvenc desszertjére: a mazsolás, vaníliás krémtúróra. A recept természetesen glutén-, tej-, tojás-, cukormentes verzióban készült.
Egyáltalán nincs szükségünk precíz pontos méricskélésre, csak nagyjából arányokat írok:
Hozzávalók:
- 150 gramm hántolt köles,
- 450 ml növényi tej (leggyakrabban kókusztejjel készül),
- csipet só,
- egy bio citrom reszelt héja és facsart leve, de ha fermentált kölesből készül, lehet hogy elég lesz a fél citrom leve is,
- követett diétánk és ízlésünk szerinti édesítőszer, pl. glicin, stevia stb...
- ízlés szerinti mennyiségben: vanília aroma vagy bourbon vanília őrlemény,
- puhára párolt vagy főtt hámozott, darabolt cukkini, vagy főtt hámozott, darabolt alma, vagy vegyesen, és akár télire befőzött alapanyagot is használhatunk, (pontos mérés nélkül: nagyjából 1-2 dl-nyi mennyiségben),
- 1-2 teáskanál por állagú zselatin,
- opcionálisan: maroknyi mazsola szemek,
- amennyiben zsírosabban szeretnénk: pár kanál kókuszolaj,
- opcionálisan: kurkuma fűszer.
Elkészítés:
Dolgozhatunk előzetesen beáztatott és fermentált köles, de akár még száraz friss köles felhasználásával is, ami több folyadékot fog majd felvenni. Mossuk át bő folyó víz alatt (nagy nyeles szűrő segítségével könnyen megy), majd tegyük bele öblös főzőedénybe, adjuk hozzá a növényi tejet, csipet sót és lassú tűzön kavargatva főzzük addig, amíg darabos krémszerű állagot nem vesz fel, ezután fedjük le, és hűtsük langyosra.
Ezután a puha kölest kanalazzuk a turmixgép kelyhébe, adjuk hozzá a puha-főtt (meleg) cukkinit, a reszelt citromhéjat, facsart levet, zselatint, édesítőszert. Turmixoljuk krémesre, kóstolással állítsuk be az ízvilágot, adagoljuk hozzá a vanília őrleményt, kurkuma port stb... gazdagíthatjuk előre beáztatott mazsola szemekkel is. Adagoljuk kisebb-nagyobb csavaros üvegekbe, majd hűtőben dermesszük ki. Egészséges és finom desszert!