Kovászos kelt paleo kakaós csiga 

vagy inkább: nagyon csokis csiga
 
Ez is tojásmentes, útifűmentes és könnyen emészthető a kovászolásnak köszönhetően.
 
Hozzávalók a tésztához:
  • 170 gramm sütőben megsült majd homogénné pürésített alma,
  • 150 gramm szezámlisztes kovász,
  • 190 ml kókusztej,
  • 40 gramm folyékony állagú kókuszolaj,
  • 40 gramm Nature Cookta mandulaliszt,
  • 90 gramm aranysárga lenmagliszt,
  • 10 gramm Nature Cookta kókuszliszt
  • 30 gramm Nature Cookta bambuszrost,
  • 30 gramm Nature Cookta tápióka keményítő,
  • kb. 4-5 gramm só.
Elkészítés:
Egy nagyobb tálba mérjük a szobahőmérsékletű almapürét, szintén szobameleg kókusztejet, folyékony állagú kókuszolajat és homogénre elkeverjük. Ehhez adjuk hozzá a 150 gramm szezámlisztes kovászt, és az egészet robotgép dagasztószárával pár percig egybedolgozzuk. Egy konyharuhával lefedjük, szobahőmérsékleten hagyjuk pihenni kb. egy órát. Ez idő alatt a szárazanyagokat kimérjük, összekeverjük. A vegyített paleo lisztekhez hozzáadjuk a pihentetett kovászos masszát, és a kezünkkel egybedolgozzuk úgy, hogy az összes szárazanyagot fölvegye a kovász. Ha ez sikerült, a robotgép dagasztószárával pár percig dagasztjuk, végül egy cipót simítunk belőle. Konyharuhával lefedve egy órát pihentetjük meleg helyen. 

Ezalatt elkészítjük a tölteléket: 

  • 35 gramm Nature Cookta Holland kakaópor,
  • 60 gramm kókuszvirág cukor, 
  • kb. 50 ml kókusztej.
A kimért alapanyagokat összekeverjük sűrű krémmé.

A megkelt tésztát megmérjük és két cipóvá osztjuk.

A cipókat szilikonos lapon alálisztezés nélkül egyenként kb. 25×25 cm-es négyzet alakúra nyújtjuk és kakaós töltelékkel megkenjük, szorosan feltekerjük és cipónként 10 egyforma vastagságú karikára vágjuk. Tapadásmentes tepsibe helyezzük a csigákat és a sütő bemelegedéséig tepsiben hagyjuk tovább kelni szobahőmérsékleten. 200 Celsius fokra felmelegített sütőben alsó-felső sütési beállítással sütjük kb. 10 percig, majd mérsékeljük 180 Celsius fokra a hőmérsékletet és kb. 30 perc sütés után már kész és kivehetjük. Rácson hagyjuk teljes kihűlésig.

Mutatok a munkafolyamatról két képet: