A neten - youtube-on utánanézve többféle úgynevezett "tutorial"-t találhatunk erre vonatkozóan. Valójában, egyáltalán nem bonyolult elkészíteni és rendkívül olcsóra jön ki egy-egy liter fincsi kókusztej, annyi csak a bonyodalom vele hogy picikét pepecselős. 

Ez az egyik verzió, ami semmilyen extra felszereltséget sem igényel, és egy egyszerű háztartásban is kezdő háziasszony vagy nagyobb gyermek is megcsinálhat szerintem fillérekből, teljesen felesleges boltban venni és onnét hazacipelni a néhány dl-es nehéz konzerves vagy másmilyen legtöbbször adalékanyagoktól (xantán gumi, guargumi) hemzsegő kókusztejet.

Kókusztej

Hozzávalók:

  • 10 dkg kókuszreszelék, (kénezetlen, LIDL-ben a saját márkás 20 dkg-os kiszerelésű kétszázvalahány Ft-ba kerülő erre tökéletesen megfelelő),
  • csipet adalékmentes só (nem kell Himalája só, csak sima tengeri vagy kősó),
  • 1 db datolya, vagy néhány szem mazsola, (bio, kénezetlen, akinek van inkább akár saját aszalvány), de ha a kókusztejünket egyértelműen sós végső felhasználásra szeretnénk (pl. főzelék, vagy fűszeres szósz-mártás) akkor semmiképpen ne tegyünk hozzá aszalványt,
  • 1 liter víz (én forrásvizet használok).

Elkészítés:

Kimérjük, egybeforraljuk, langyosra hűtjük, kétszer két percig legmagasabb fokozaton turmixoljuk, majd egy egyszerű függönyanyagból házilagosan varrt szűrőzsák segítségével gyorsan leszűrjük, kézzel alaposan kinyomogatjuk a zsákból a nedvességet.

Képekben mutatom:

A kókusztej szűrleményét tepsibe borítjuk, vékonyra eligazítjuk benne és radiátor mellett hamar kiszárad, ha egyébként megy a sütőnk, akkor a sütés befejeztével, amikor a sütőt kikapcsoltuk érdemes a kókusz szűrleményes tepsit betenni úgy, hogy fakanállal kitámasztjuk a sütőajtót. A szűrlemény kiszáradás után kókuszlisztként hasznosítható, ha csomós volna, egyszerű kávédarálóval érdemes segíteni a helyzeten.

A kiszárított szűrlemény hasznosítására ötletek:

Töltött linzerkorongok

Kókusztekercs

Plantain keksz variációk

Maglisztmentes muffin - piskóta

Plantain piskóta - AIP - vegán

Házi müzli

Mivel elég sokan kérdezték hogy mivel szűröm le, ezért direkt lefényképeztem. Nagyon egyszerű függönyanyagból házilagosan varrt, felül behúzózsinórral, mint a hagyományos tornazsákok. Tehát így néz ki, és ennek az elmosása használat után kb. 1 percig se tart: