Szezámlisztes kovász

Hozzávalók:
  • 100 gramm gyümölcsélesztő,
  • 50 gramm szezámmagliszt, (ha csomós volna, érdemes szitán vagy nyeles szűrőn átszitálni, így sokkal könnyebb lesz kikeverni-eloszlatni a gyümölcsélesztőben)
  • opcionálisan egy-két teáskanál zsiradék (házi zsír, vagy paleolaj, kókuszolaj stb.. de elhagyható).
 
Elkészítés:
A gyümölcsélesztőt a kovász készítésére kiszemelt lehetőleg szélesebb szájú kisterilizált befőttesüvegbe mérjük, és kikeverjük 10 gramm szezámmagliszttel. Rácsavarjuk a befőttes üveg tetejét és pár órát szobahőmérsékleten pihentetjük. Nagyjából 4 óra múlva újra hozzákeverünk 10 gramm szezámmaglisztet, tovább pihentetjük, majd megint 10 gramm szezámmaglisztet és így tovább... kb. 24 órán belül adagonként 10 grammal hozzáetetve az 50 gramm szezámmagliszt bele kerül az indító gyümölcsélesztőbe. Ekkor a tetejét lekenhetjük egy-két teáskanál zsiradékkal és 24 órán keresztül csavaros tetővel gondosan lezárva szobahőmérsékleten hagyjuk megkelni. Levegőssé-buborékossá-habossá válik, felemelkedik, jellegzetes "élesztős" szaga lesz. Ez lesz az anyakovász a keltes pékárunk megkelesztője. Lisztekhez hozzáadagolva készülhet belőle kenyérféle vagy édesség-kelt sütemény, bármi hagyományos keltes pékáru.
 
Szezámlisztes kovász segítségével ezeket a pékárukat készítettem el: