Kovászos paleo focaccia / lepénykenyér

Szezámlisztes kovászom segítségével sikerült egy finom, kevés összetevős, minimális munkaigényű paleo kenyéralternatívát megalkotnom. Se tojás, se útifű nincs benne, könnyen emészthető, szerintem elronthatatlan. Szezonálisan fűszerezhető-ízesíthető, én most áprilisban medvehagymát aprítottam a tésztájába. Nagyon ízlik.
Hozzávalók:
  • 150 gramm szezámlisztes kovász,
  • 100 gramm főtt édesburgonya,
  • 220 ml édesburgonya főzővize,
  • 70 gramm aranysárga lenmagliszt,
  • 30 gramm tápióka keményítő,
  • 30 gramm bambuszrost liszt,
  • 15 gramm szezámmagliszt,
  • 7 gramm só, opcionális fűszerek vagy zöldfűszerek, szezonálisan pl. medvehagyma aprítva.
Elkészítés:
Egy tálba kimérjük az előzetesen megfőzött édesburgonyát, főzővizét, majd botturmix segítségével pürésítjük, ehhez adjuk hozzá a szezámlisztes kovászt, majd homogénné elkeverjük. Konyharuhával letakarva vagy egyéb más módon gondosan lefedve meleg helyen pár órát pihentetjük. Egy másik tálba kimérjük a szárazanyagokat alaposan elkeverjük. Pihentetést követően a vegyített lisztekhez hozzáadjuk az időközben megnövekedett habos-bubis állagú kovászos masszát. Először spatulával/kézzel keverjük össze hogy a kovász teljesen vegyüljön a száraz lisztneműekkel, majd a robotgép dagasztószárával pár perc munkával kidolgozzuk. Végül egy cipót formázunk kezünkkel és egy kelesztőtálban gondosan lefedve meleg helyen kb. 5-6 órán keresztül kelesztjük.
Tapadásmentes lappal ellátott tepsibe borítjuk a tésztacipót, majd zsírozott kézzel a tepsibe egyengetjük. Nem kell nyújtólap, nyújtófa, nem kell semmilyen eszköz se, bőven elég ha zsírozott kezünkkel és ujjainkkal lapítgatjuk a megkelt ruganyos állagú tésztát a tepsibe. Direkt maradjon göröngyös a felszíne. 200 Celsius fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési beállítással, középső sínen kb. 25 percig sütjük, majd mérsékeljük a hőmérsékletet 180 Celsius fokra és még 25-30 perc sütést igényel. De minden sütő kicsit másképp süt, ezért figyelni kell, ne égjen meg. A sütőből kivéve rácson hűtsük ki.
 
Mutatok pár képet a munkafolyamatról, végeredményről: