Hortobágyi húsos palacsinta

A palacsintát mi mindenhogyan szeretjük, nem csak édesen, hanem sós verzióban is, ez a töltött palacsinta nálunk a karácsonyi ünnepkör részévé is vált.

Ez a mennyiség egy, a képen is látható 25 cm-es hosszúságú hőálló pyrex tálban lévő adag. Mi végül még kesutejföllel tovább krémesítettük, élesztőpehellyel "sajtosítottuk" és minden sós ételhez jól passzoló zöld leveles salátával fogyasztottuk.

Hozzávalók a húsos töltelékhez + az öntethez

  • kb. 40 dkg pörköltnek való zsírosabb szaftosabb hús kockázva vagy csíkozva, de akár darált húst is használhatunk,
  • kanál zsiradék,
  • vöröshagyma,
  • só, fűszerek ízlés szerint,
  • kurkuma por,
  • egy kisebb cukkini,
  • 1-2 dl növényi tej (ez majd az öntethez kell).

Hamis pörköltet készítünk, vöröshagyma, zsiradék, hús, só és fűszerek hozzáadásával, azaz a pirospaprika fűszer helyett kurkuma port használunk. A főzési folyamat vége felé hogy több szószos ragunk maradjon, célszerű hámozott-magozott cukkini darabokat is a hús mellé adagolni. Amikor a hús csíkok elég omlóssá váltak, a "pörköltszaftból" kiszedegetjük-félretesszük majd ha már langyosabb ledaráljuk vagy késes aprítózzuk kevés zsír hozzáadásával, végül fűszerezzük ízlésünk szerint. A visszamaradt ragut turmixgépbe kanalazzuk és kb. 1-2 dl növényi tejjel krémesre turmixoljuk, ez lesz a megtöltött palacsintákat beborító öntet.

Hamis pörköltet készítünk, vöröshagyma-hús-fűszerek-só hozzáadásával, azaz a pirospaprika fűszer helyett kurkuma port használunk. A főzési folyamat vége felé hogy több szószos ragunk maradjon, célszerű hámozott-magozott cukkini darabokat is a hús mellé adagolni. Amikor a hús csíkok elég omlóssá váltak, a "pörköltszaftból" kiszedegetjük-félretesszük őket. A visszamaradt ragut pedig turmixgépbe kanalazzuk és krémesre turmixoljuk. Majd kóstolgatással beállítjuk a számunkra megfelelő ízt, kerülhet bele citromlé, dijoni mustár, növényi tej.

Olvass tovább: https://utunkazegeszseghez.webnode.hu/foetelek-koretek/sertescsikok-mustaros-szosszal-gnocchival/

Hozzávalók a palacsintához:

  • 2 egész tojás (feltörve megmértem: 100 gramm),
  • 300 ml édesítetlen, semleges ízű növényi tej (házi kókusztej, földimandula tej,)
  • csipet Himalája só,
  • 140 gramm manióka liszt, (nem tápióka keményítő!)
  • kisütés kenéséhez: olvasztott zsír vagy kókuszolaj.

A tojást a növényi tejjel, csipet sóval és manióka liszttel keverőgéppel csomómentesre keverjük. Pihentetjük minimum 10 percig. A kikevert tésztából a normál édes palacsintáktól picit vastagabb tésztájú és lehetőség szerint világos színű palacsintákat sütünk.

A kisült palacsintákat a húskrémmel betöltjük. Zsírral kikent hőálló fedeles pyrex (jénai) tálba pakoljuk szorosan egymás mellé, majd a szósszal leöntjük. 180 Celsius fokos sütőben sütjük alsó-felső sütéssel kb. 20 percig lefedve, majd fedő nélkül még további kb. 5 percig sütjük felső pirítással. Jól passzol hozzá a kesutejföl, az inaktív mentes élesztőpehely és zöld saláta is.