Aszalt birsalma
A birsalmákat alaposan több vízben megmossuk, átkeféljük, magházát kivágjuk, szeleteljük, tepsikben vékonyan szétterítjük, citromlével átspricceljük és sűrű szövésű, de átlátszó világos függönnyel lefedjük hogy ne mehessen bele semmilyen szennyeződés és kíváncsiskodó rovarok se, majd a napra tesszük, többször átkevergetjük a nap folyamán. Hogy ne erjedjen be, este mikor már nem süt a nap, légkeverésesre állított sütőben 70 Celsius fokon néhány órát tovább aszaljuk úgy, hogy a sütő ajtaját egy vastagabb fakanál nyelével kitámasszuk, hogy a nedvesség tudjon távozni. Reggel tovább aszaljuk a napon. Kb. estére már szépen szikkad a nap sugarai segítségével annyira, hogy be tudjuk tenni a henger alakú aszalógépbe és néhány órás aszalás - persze időnként kevergetjük-rendezgetjük ebben a készülékben is - után, már kellően megaszalódik. Ősszel már nem biztos hogy túl sok napsütést kap természetes módon, de ha száraz napsütéses idő van, érdemes a szabad levegőn kezdeni még rövid nappalokon is. Ha esős-borult időt fogunk ki, akkor egyből a sütőnk légkeveréses üzemmódjával kell kezdenünk. A végeredménynek rugalmas, hajlítható de nem nedves állapotúnak kell lennie. Ezután befőttesüvegbe tesszük, és a biztonság kedvéért befőzőautomatával nehezékekkel lesúlyozva érdemes vákumozni az üvegeket. 70 Celsius fok kb. 40 perc.