Aszalt meggy

Nyári kánikulai melegben érdemes aszalni is a meggyet, a befőzés - lekvárkészítés mellett.

Én így készítem:

A meggyszemeket alaposan több vízben megmossuk, magozzuk, tepsikben vékonyan szétterítjük és sűrű szövésű, de átlátszó világos függönnyel lefedjük hogy ne mehessen bele semmilyen szennyeződés és kíváncsiskodó rovarok se, majd a napra tesszük, többször átkevergetjük a nap folyamán. Eleinte jó sok nedvességet ereszt, majd a nap végére már némileg szikkad. Hogy ne erjedjen be, este mikor már nem süt a nap, légkeverésesre állított sütőben 70 Celsius fokon néhány órát tovább aszaljuk úgy, hogy a sütő ajtaját egy vastagabb fakanál nyelével kitámasszuk, hogy a nedvesség tudjon távozni. Reggel tovább aszaljuk a napon. Kb. estére már szépen szikkad a nap sugarai segítségével annyira, hogy be tudjuk tenni a henger alakú aszalógépbe és néhány órás aszalás - persze időnként kevergetjük-rendezgetjük ebben a készülékben is - után, már kellően megaszalódik. Rugalmas, hajlítható de nem nedves állapotúnak kell lennie. Ezután befőttesüvegbe tesszük, és a biztonság kedvéért befőzőautomatával nehezékekkel lesúlyozva érdemes vákumozni az üvegeket. 70 Celsius fok kb. 40 perc.