Aszalt őszibarack
Így készítettem: A barackokat alaposan több vízben megmossuk, lebőrözzük, magozzuk, szeletelve tepsikben vékonyan szétterítjük, citromlével megspricceljük és sűrű szövésű, de átlátszó világos függönnyel lefedjük hogy ne mehessen bele semmilyen szennyeződés és kíváncsiskodó rovarok se, majd a napra tesszük, többször átkevergetjük a nap folyamán. Eleinte jó sok nedvességet ereszt, majd a nap végére már némileg szikkad. Hogy ne erjedjen be, este mikor már nem süt a nap, légkeverésesre állított sütőben 70 Celsius fokon néhány órát tovább aszaljuk úgy, hogy a sütő ajtaját egy vastagabb fakanál nyelével kitámasszuk, így a nedvesség-gőz tud távozni. Reggel tovább aszaljuk a napon. Kb. estére már szépen szikkad a nap sugarai segítségével annyira, hogy be tudjuk tenni a henger alakú aszalógépbe és néhány órás aszalás - persze időnként kevergetjük-rendezgetjük ebben a készülékben is - után, már kellően megaszalódik. Rugalmas, hajlítható de nem nedves állapotúnak kell lennie. Ezután befőttesüvegbe tesszük, és a biztonság kedvéért befőzőautomatával nehezékekkel lesúlyozva érdemes vákumozni az üvegeket. 70 Celsius fok kb. 40 perc.