Házi ételízesítő

Csak körülbelül receptet tudok írni, mert nem mérem precízen pontosan grammra a zöldségeket amik bekerülnek az ételízesítő porba. Ráadásul ez egy extra "mentes" zöldfűszer. Direkt kihagytam ugyanis az AUTOIMMUN PALEO Protokollba be nem illeszthető de a hazai étkezési kultúránk szerves részét képező paprika-paradicsom (azaz csucsorfélék) zöldségeket és magos fűszereket is (kömény, bors... stb.)

Került bele így:

  • kb. 2-3 kg sárgarépa gyökér,
  • kb. fél kg fehérrépa gyökér,
  • kb. negyed kg karalábé gumó,
  • egy közepes fej zellergumó,
  • kb. fél-egy kg vegyes hagymák (lilahagyma, fehér hagyma, vöröshagyma, gyöngyhagyma és snidling azaz metélőhagyma),
  • egy fej fokhagyma,
  • fél kg fejes káposzta,
  • egy zellergumó zöldje,
  • egy hatalmas csokor zöldpetrezselyem,
  • egy pici csokor sárgarépa zöld,
  • néhány levél lestyánzöld,
  • néhány ág borsikafű,
  • egy kis csokor korianderzöld,
  • két marék tárkonyzöldje,
  • pár levél zsálya és bazsalikom is.

Így készült:

A gyökereket-gumókat-hagymákat megtisztítottam, késsel kisebbekre vágtam, majd adagonként késes aprítógépve pakoltam és amennyire csak lehetett finomra aprítottam, gáztepsikbe egyenletes vékonyan eligazítottam. A zöldeket bő vízzel lemostam, egy deszkán késsel metéltem, majd ugyanígy tepsikbe egyengettem. A napon kezdtem szárítani, a nap folyamán többször átkevergetve. Egy napig a nap szépen sütött, de a továbbiakban a tűzhelyre kényszerültem, mivel több napig igen borult idő volt bőséges esővel. A tűzhelyet légkeverésesre állítottam 40 Celsius fokkal és három tepsit egyenletesen elosztva raktam be úgy, hogy egy fakanállal kitámasztottam a sütő ajtaját. Itt is időnként kevergettem-mozgattam a zöldeket és cserélgettem a tepsiket. Csont szárazra érdemes kiszárítani. Amikor így elkészült kávédarálóban átőröltem, majd adagoltam hozzá rózsaszín Himalája sót kb. 10% arányban és csavaros üvegekben felcímkézve tárolom őket. Felhasználható levesekbe, húsokhoz, zöldségragukhoz, szinte minden típusú ételhez. Vegyük figyelembe az ételek ízesítése során, hogy ebben már van kevés só is!


Készíts ingyenes honlapot Webnode