Házi ételízesítő

Csak körülbelül receptet tudok írni, mert nem mérem precízen pontosan grammra a zöldségeket amik bekerülnek az ételízesítő porba. Ráadásul ez egy extra "mentes" zöldfűszer. Direkt kihagytam ugyanis az AUTOIMMUN PALEO Protokollba be nem illeszthető de a hazai étkezési kultúránk szerves részét képező paprika-paradicsom (azaz csucsorfélék) zöldségeket és magos fűszereket is (kömény, bors... stb.)

Került bele így:

  • kb. 2-3 kg sárgarépa gyökér,
  • kb. fél kg fehérrépa gyökér,
  • kb. negyed kg karalábé gumó,
  • egy közepes fej zellergumó,
  • kb. fél-egy kg vegyes hagymák (lilahagyma, fehér hagyma, vöröshagyma, gyöngyhagyma és snidling azaz metélőhagyma),
  • egy fej fokhagyma,
  • fél kg fejes káposzta,
  • egy zellergumó zöldje,
  • egy hatalmas csokor zöldpetrezselyem,
  • egy pici csokor sárgarépa zöld,
  • néhány levél lestyánzöld,
  • néhány ág borsikafű,
  • egy kis csokor korianderzöld,
  • két marék tárkonyzöldje,
  • pár levél zsálya és bazsalikom is.

Így készült:

A gyökereket-gumókat-hagymákat megtisztítottam, késsel kisebbekre vágtam, majd adagonként késes aprítógépve pakoltam és amennyire csak lehetett finomra aprítottam, gáztepsikbe egyenletes vékonyan eligazítottam. A zöldeket bő vízzel lemostam, egy deszkán késsel metéltem, majd ugyanígy tepsikbe egyengettem. A napon kezdtem szárítani, a nap folyamán többször átkevergetve. Egy napig a nap szépen sütött, de a továbbiakban a tűzhelyre kényszerültem, mivel több napig igen borult idő volt bőséges esővel. A tűzhelyet légkeverésesre állítottam 40 Celsius fokkal és három tepsit egyenletesen elosztva raktam be úgy, hogy egy fakanállal kitámasztottam a sütő ajtaját. Itt is időnként kevergettem-mozgattam a zöldeket és cserélgettem a tepsiket. Csont szárazra érdemes kiszárítani. Amikor így elkészült kávédarálóban átőröltem, majd adagoltam hozzá rózsaszín Himalája sót kb. 10% arányban és csavaros üvegekben felcímkézve tárolom őket. Felhasználható levesekbe, húsokhoz, zöldségragukhoz, szinte minden típusú ételhez. Vegyük figyelembe az ételek ízesítése során, hogy ebben már van kevés só is!