Plantain chips

 
 
Habár ma már Magyarországon is könnyen elérhető tasakos készáruként natúr, sós, fokhagymás, stb. ízesítésekben, érdemes házilagosan is készíteni. Így megmarad az az előnyünk hogy nem pálmaolajban hanem kókuszolajban sült verziót fogyaszthatunk.
A legjobb eredményt akkor kapjuk, ha még teljesen zöld héjú plantainból készítjük, használhatunk ugyan sárgábbra érett plantaint is, de ami már sárgás és barnán pöttyözött, illetve ennél is érettebb - azaz inkább több a barna a héjon mint a sárga -  abból én nem javaslom a chips készítést, mert tapasztalatom szerint abból már nem lesz chips állag, arra már túl puha.
 
Így készítsük:
Mossuk meg a plantaint, vágjuk le a két végét, éles késsel hasítsuk fel több helyen a bőrét és hámozzuk le. Uborkagyalun, vagy V-késes gyalun egyenletes vékony karikákra szeleteljük fel. Tegyük egy tálba. Olvasszunk fel pár kanál kókuszzsírt és alaposan kevergessük át, úgy hogy az összes plantain karikát mindenhol érje az olaj. Ezután helyezzük tapadásmentes tepsibe úgy a plantain karikákat hogy ne fedjék sehol se egymást. 190 Celsius fokra előmelegített sütőben süssük kb. 15-20 percig amíg a széleik elkezdenek aranybarnára pirulni. Ha sósat szeretnénk, akkor sózzuk, de egyéb más fűszerekkel is kipróbálhatjuk, pl. fokhagyma, fűszerpaprika, stb...
Ha édeskés plantain chipset szeretnénk, válasszuk a sárgás héjú plantaint, az olajozás mellett kevés kókuszvirágcukorral és fahéj fűszerrel is hinthetjük.
Nagyon finom!
A plantain - főzőbanán témában itt van részletes írásom, KLIKK ide: PLANTAIN - főzőbanán