Birsalma lekvár - Birsalma szörp
A birsalmákat alaposan több vízben megmossuk-átkeféljük. Daraboljuk, a hibás részeket magházat eltávolítjuk, a héját rajtahagyjuk. Kuktába pakoljuk, felöntjük vízzel és forrástól számított kb. fél órán keresztül lassú tűzön főzzük. A kuktából kiszedve, langyosan átszűrjük, majd botmixerrel krémesre pürésítjük. A birsalma pépet nagyon lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük, ízlés szerint édesítjük, fűszerezzük (fahéj, vanília, szegfűszeg). Tiszta csavaros üvegekbe kanalazzuk és 90 Celsius fokon 30 percig befőzőautomatával kidunsztoljuk.
A leszűrt léből birsalma szörpöt készítünk. Lassú tűzön alaposan besűrítjük, teatojásba helyezett fűszerekkel ízesítjük, igény szerint édesítjük. A lekvárokkal egyidőben csavaros szörpös üvegekben dunsztoljuk.