Csemege uborka
Az egyik legkedveltebb zöldségem az uborka, de mivel néhány hónapra korlátozódik szabadföldi termesztésben a szezonja, ezért minden nyáron spájzolok a téli időszakra is. Hagyományosan cukorral, ételecettel, sóval és magvas fűszerekkel, tartósítószerrel készül, és dunsztolni sem szokás.
Reform módon én így készítem a befőzőautomata segítségével mentesen:
Nagyobb mennyiség készítése esetén természetesen szorozzuk fel az itt megadott adagot.
Hozzávalók a felöntőléhez:
- 1 liter víz,
- szárított stevia levelek (kb. egy evőkanálnyi mennyiség),
- 40 - 50 gramm természetes kősó, parajdi só, vagy Himalája só, (ne jódozott)
- 1-2 darab babérlevél,
- 1 teáskanál mustármag,
- 1 teáskanál koriandermag,
- 1 teáskanál tarkabors / színesbors,
- 2 dl 10 %-os biológiai erjesztésű ecet, ezt nem főzzük, hanem a már kihűlt léhez keverjük
- + magvas kaporszár, ezt nem főzzük fel, az uborkák mellé utólag betuszkoljuk.
Elkészítés:
A szárított stevia leveleket a kimért 1 liter vízben (én forrásvizet használok) összeforraljuk, majd leszűrjük. Még forrón hozzáadjuk a sót és a fűszereket, elkeverjük, majd hagyjuk kihűlni. Amíg kihűlik, kimossuk az üvegeket forró vízzel, és leborítva hagyjuk megszáradni. Az alaposan megmosott uborkákat szorosan a száraz üvegekbe pakoljuk, az uborkák mellé, üvegenként egy folyóvíz alatt leöblített magvas kaporszárat is betuszkolunk. A kihűlt felöntőléhez hozzákeverjük az ecetet. A felöntőlével úgy öntjük fel az üvegeket hogy kb. egy ujjnyi levegőréteg maradjon a lezáró lapkatető alatt, de az összes uborka a felöntővíz alatt legyen. Arányosan osztjuk el az üvegek között a fűszereket. Én az ecetes savanyúságos eltevésekhez mindig szoktam befőzőfóliát / celofánt is tenni, mert tapasztalatom szerint az ecet megkezdi a lapkatetőt. Befőzőautomatával 85 Celsius fokon 25 percig dunsztoljuk, majd a program lejárata után gyorsan kiszedjük a forróvízből az üvegeket (kapható direkt kiszedő célszerszám, de megoldást jelenthet az is, ha a befőzőautomata leeresztő csapján egy alátett vödörbe gyorsan leresztük a forróvizet). Erre azért van szükség hogy az uborka esetlegesen ne puhuljon túl attól, ha túl sokáig a forróvízben csücsül. Ha kihűltek az üvegek, besimult a lezáró lapkatető, már pakolhatjuk is őket a kamrapolcra.