Csemege uborka

Az egyik legkedveltebb zöldségem az uborka, de mivel néhány hónapra korlátozódik szabadföldi termesztésben a szezonja, ezért minden nyáron spájzolok a téli időszakra is. Hagyományosan cukorral, ételecettel, sóval és magvas fűszerekkel, tartósítószerrel készül, és dunsztolni sem szokás. 
 
Reform módon én így készítem a befőzőautomata segítségével mentesen:
 
Nagyobb mennyiség készítése esetén természetesen szorozzuk fel az itt megadott adagot.
 
Hozzávalók a felöntőléhez:
  • 1 liter víz,
  • szárított stevia levelek (kb. egy evőkanálnyi mennyiség), 
  • 40 - 50 gramm természetes kősó, parajdi só, vagy Himalája só, (ne jódozott)
  • 1-2 darab babérlevél,
  • 1 teáskanál mustármag,
  • 1 teáskanál koriandermag,
  • 1 teáskanál tarkabors / színesbors,
  • 2 dl 10 %-os biológiai erjesztésű ecet, ezt nem főzzük, hanem a már kihűlt léhez keverjük
  • magvas kaporszár, ezt nem főzzük fel, az uborkák mellé utólag betuszkoljuk.
 
Elkészítés:
 
A szárított stevia leveleket a kimért 1 liter vízben (én forrásvizet használok) összeforraljuk, majd leszűrjük. Még forrón hozzáadjuk a sót és a fűszereket, elkeverjük, majd hagyjuk kihűlni. Amíg kihűlik, kimossuk az üvegeket forró vízzel, és leborítva hagyjuk megszáradni. Az alaposan megmosott uborkákat szorosan a száraz üvegekbe pakoljuk, az uborkák mellé, üvegenként egy folyóvíz alatt leöblített magvas kaporszárat is betuszkolunk. A kihűlt felöntőléhez hozzákeverjük az ecetet.  A felöntőlével úgy öntjük fel az üvegeket hogy kb. egy ujjnyi levegőréteg maradjon a lezáró lapkatető alatt, de az összes uborka a felöntővíz alatt legyen. Arányosan osztjuk el az üvegek között a  fűszereket. Én az ecetes savanyúságos eltevésekhez mindig szoktam befőzőfóliát / celofánt is tenni, mert tapasztalatom szerint az ecet megkezdi a lapkatetőt. Befőzőautomatával 85 Celsius fokon 25 percig dunsztoljuk, majd a program lejárata után gyorsan kiszedjük a forróvízből az üvegeket (kapható direkt kiszedő célszerszám, de megoldást jelenthet az is, ha a befőzőautomata leeresztő csapján egy alátett vödörbe gyorsan leresztük a forróvizet). Erre azért van szükség hogy az uborka esetlegesen ne puhuljon túl attól, ha túl sokáig a forróvízben csücsül. Ha kihűltek az üvegek, besimult a lezáró lapkatető, már pakolhatjuk is őket a kamrapolcra.