Cukkini-tökféle télire üvegbe

Az elmúlt években több verziót kipróbáltam már, ezek alapján leírom tapasztalataimat, mindenki válogasson kedve igényei szerint.

Kezdjük azzal hogy a tökfélék (patiszon-főzőtök-cukkini) lúgos kémhatásúak, ezért, hogy üvegbe zárva ne forrjanak fel, ne erjedjenek be, alapvetően kompenzálni kell savas dologgal.

Lehetséges savas társítások a teljesség igénye nélkül:

  • ecet,
  • ecetsav,
  • citromlé,
  • citromsav,
  • aszkorbinsav.

Verziók:

Tökfőzeléknek gyalulva-sósan:

Ha tökfőzeléknek sós verzióban szeretnénk felhasználni, akkor praktikusabb legyalulva-sózva-csomag kaporral ellátva beüvegezni. Ennél a befőzési módszernél nincs szükségünk befőzőautomatára se, csak tiszta-makulátlan-sterilizált üvegekbe kell tölteni a sós vízben megforralt legyalult tököt. A forrásban lévő vízben csak maximum 5 percig főjön, és gyorsan szedjük is ki, de előtte az üveg aljába egy-két teáskanál 20%-os ecetet rakjunk, erre szedjük a gyalult tököt, jól tömörítsük össze, egy adagnyi tisztára mosott kaprot egy csomóba tegyünk hozzá, majd a főzővízből épp annyit csak, hogy ellepje a zöldségeket. Ezt követően azonnal zárjuk le a lapkatetővel és gyorsan állítsuk fejre, majd tegyük szárazdunsztba teljes kihűlésig. FONTOS tudnivaló: nagyon kevés, éppencsak minimálisan érezhető sót tegyünk a forralóvízbe, mert a sózás támogatja a fermentációt, ezért előfordulhat hogy akármennyire is precízen tisztán csináljuk az egész folyamatot és kínosan ügyelünk a forróságra-dunsztolásra, pár nap után mégiscsak felforr az így eltett gyalult tök.

 

Natúr-kockázott

Ha még nem tudjuk, mert nem döntöttük el hogy édesnek vagy sósnak szeretnénk felhasználni a tél során, akkor szerintem ez a legpraktikusabb befőzési módszer. Kívánt méretű-formájúakra daraboljuk, pakoljuk bele a tökfélét, üvegenként egy púpos mokkáskanál aszkorbinsavat tegyünk az üvegbe, forrásvízzel töltsük fel, zárjuk le és 100 Celsius fokon 45 percig automatázzuk a befőzőautomatában. A végeredmény teljesen natúr lesz, nincs se sózva se ecetezve, így a tél folyamán elővéve univerzálisan felhasználható sűrítőnek-szószokhoz-öntetekhez édes és sós dolgokhoz egyaránt.

 

Vegyes-alma-cukkini kompót

Édes felhasználásra télen. Olyan mintha almakompót volna. Nagyjából fele-fele arányban van az üvegben vegyesen a kockázott tökféle és a hámozott kisebb gerezdekre vágott alma. Mivel az alma alapjáraton savas, ezért semmi adalékot nem szükséges hozzátenni (megnyugtatásképpen egy teáskanál citromlét vagy fél mokkáskanál aszkorbinsavat/citromsavat tehetünk bele) csak bepakolni az üvegbe, forrásvízzel feltölteni és 90 Celsius fokon 30 percig menjen a program a befőzőautomatával. Ez a fajta "csalás" kifejezetten ajánlott az olyan esetekre, amikor a fruktózterhelést szeretnénk csökkenteni.

A kompót télen elővéve kiválóan alkalmas például gyümölcslevesbe. Elegendő ekkor néhány marék előre beáztatott aszalvánnyal és fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg) összemelegíteni és kókusztejszínnel (más zsírosabb növényi tejjel) vagy tojássárgájával krémesíteni, igény szerint édesíteni. Csinálhatunk télen belőle gyümölcskocsonyát is ha turmixoljuk és zselatint oldunk bele, édeskés fűszerekkel (fahéj, szegfűszeg,ánizs) ízesítjük, majd diétánk szerint édesítjük.