Körtelekvár

Nagyon finom körtelekvárt készítettem, nagyon egyszerűen:

Hozzávalók:

  • 5 kg puha érett körte, (hámozva, kicsumázva mérve)
  • kb. fél ujjnyi darab héjától tisztított gyömbér reszelve,
  • egy nagyobb vagy két kisebb bio citrom reszelt héja, és facsart leve,
  • 20-30 gramm Nature Cookta pektin special,
  • édesítés ízlés és diéta szerint, csak ha szükséges, az én körtéim olyan édes-puha-érettek voltak hogy nem igényelt semmit pluszba a lekvár,
  • sterilizált csavaros tetejű kisüvegek,
  • befőzőautomata, ennek hiányában házilag kialakított párnákkal-paplanokkal-takarókkal bélelt dunsztoló hely.

Elkészítés:

A tisztított-hámozott körtét daraboljuk, magasabb falú főzőedénybe tesszük, belereszeljük a gyömbért a bio citrom héját, belecsavarjuk a citrom levét és lassú tűzön főzzük kb. háromnegyed órán keresztül. Ekkor beleszórjuk a pektint és botmixerrel pürésítjük (ne teljesen, hagyjunk benne kisebb körte darabokat), majd még kb 10 percig főzzük, gyakran kevergetve, mert ilyenkor már nagyon könnyen leéghet. A tüzet elzárva még forrón szedjük sterilizált csavaros tetejű kisüvegekbe és befőzőautomatával 90 Celsius fokon 30 percig dunsztoljuk. Befőzőautomata hiányában az üvegeket betöltést követően állítsuk fejre és párnákkal paplanokkal kibélelt dunsztoló helyre pakoljuk teljes kihűlésig ami kb. 1-2 nap.

forrón szedjük csavaros tetejű kisüvegekbe és befőzőautomatában 85 Celsius fokon 30 percig automatázzuk. Befőzőautomata hiányában állítsuk az üvegeket fejre és tegyük dunsztoló dobozba teljes kihűlésig, ami kb. 1-2 nap.

Olvass tovább: https://utunkazegeszseghez.webnode.hu/befozes/sargabarack-lekvar/