Mángold eltevése
Nyáron van sok mángold levél a kertben, több mint amennyit hetente főzeléknek elfogyasztunk. Mivel télen is jól jön, ezért kipróbáltam hogyan lehet üvegbe eltenni.
Én így készítem.
A nagy leveleket alaposan tisztára mosom bő vízben, a hibás részeket kivágom. A szárakat külön kezelem, aprítom nagyjából egyformákra. Bő vízben megforralom, leszűröm és a mennek az üvegbe, felöntöm forrásvízzel és lapkával lezárom az üvegeket. Így mennek a befőzőautomatába.
A szár nélküli leveleket forró vízben megforralom, leszűröm és átteszem egy másik lábosba amibe már hámozott-darabolt tök vagy cukkinidarabok vannak puhára párolva, csak minimális vízben hogy ne égjenek le. A tök mennyiség csak gondolomra, nem kell belőle sok, csak annyi hogy kényelmesen tudjuk pürésíteni. A kettőféle puha zöldséget egy kevés aszkorbinsavval egybe botmixerezem, ezt a krémszerű pürét még melegen üvegbe töltöm, így mennek a befőzőautomatába.
85 Celsius fokon 30 percig dunsztolom, kiszedem, és kész is.