Szilvalekvár

Vörös szilvából készítettem kevés kókuszvirág cukkorral és pektinnel.
Igazán jó állagú és különleges ízű lett.
 
Hozzávalók:
  • kb. 5 kg (nem kell pontosan mérni) alaposan megmosott és magozott vörös szilva,
  • kb. 50 gramm kókuszvirág cukor, vagy ízlés szerint,
  • kb. 20 gramm Nature Cookta pektin special,
  • csavaros tetejű alaposan kimosott tiszta száraz üvegek,
  • befőzőautomata vagy dunsztoló doboz.
 
Elkészítés:
A szilvákat magas falú főzőedényben fedő alatt felforraljuk, majd fedő nélkül lassú tűzön tovább főzzük egy-két órán keresztül időnként megkevergetve. Minél több vizet érdemes elfőzni belőle ha sűrűbb állagot szeretnénk végeredménynek. A kókuszvirágcukrot a pektinnel összekeverjük, a főzésben lévő szilvákra öntjük, összekeverjük, amennyiben krémesebb állagot szeretnénk, botturmixxal is pürésíthetjük. Megkóstoljuk, utánaigazíthatjuk ízlésünknek megfelelően az édességet, és kb. 10 percig még tovább főzzük gyakrabb kevergetéssel, hogy ne égjen le. Forrón csavaros tetejű kisüvegekbe szedjük, és 90 Celsius fokon 30 percig dunsztoljuk befőzőautomatában. Befőzőautomata hiányában az üvegeket betöltést követően forrón állítsuk fejre, és párnákkal-paplanokkal-takarókkal kibélelt helyen hagyjuk teljes kihűlésig, ami kb. egy-két nap.