Aranygaluska
Régóta halogattam a paleós megoldását idő hiányában, de a márciusi négy napos hosszú hétvégén ez is sorra került. Jól sikerült, megérte a fáradságot, bíbelődést.
Hozzávalók a tésztához:
- 50 gramm tápióka keményítő,
- 80 gramm mandulaliszt,
- 100 gramm cassava gari,
- 45 gramm bambusz rost,
- 35 gramm útifűmaghéj liszt,
- 10 gramm lenmagliszt,
- 10 gramm Éléskamra foszfátmentes paleo sütőpor,
- kb 5 gramm só,
- bio citrom reszelt héja,
- 4 tojás (kb. 200 gramm),
- 20 ml bio citrom facsart leve,
- 40 ml méz, vagy ízlés és diéta szerinti édesítés,
- 340 ml langyos víz, vagy ugyanennyi növényi tej.
A szárazanyagokat kimérjük, alaposan összekeverjük, tojásokat feltörjük, villával felverjük. A langyos vízben / növényi tejben feloldjuk a mézet, hozzácsavarjuk a citromlét és a szárazanyagokra öntjük, majd a felvert tojásokat is hozzáadjuk, alaposan összekeverjük előbb spatulával, amíg folyékony, majd ahogy a lisztek megszívják magukat, kézzel is összegyúrjuk, hűvös helyen pihentetjük. Szilikon lapon elnyújtjuk, pogácsákat szaggatunk.
Kókuszolajjal kikent tepsibe sorakoztatjuk a langyosra melegített folyékony állagú kókuszolajba mártott és édesítős darált dióba hempergetett kis pogácsákat két rétegben. A rétegek között darált dióval pluszba megszórhatjuk hogy még diósabb legyen.
180 Celsius fokos sütőben kb. 40 perc alatt sül készre. A sütés utolsó tíz percében ha túlságosan barnulna a teteje, érdemes alufóliával befedni.
Vaníliasodó:
- fél tasak Anyasüti Bourbon vaníliás krémpuding por,
- 2 tojás sárgája,
- kb. 6 dl növényi tej,
- ízlés szerint édesítő (én glicin port használtam),
A tojássárgáját a pudingporral kikeverjük, hozzáadjuk a növényi tejet és folyamatos kevergetés közben besűrítjük. Folyékonyabb azaz sodós állaga lesz, nem dermedős sűrű puding végeredményt kapunk. Utólag édesítjük egyéni diéta és ízlés alapján.