Aranygaluska

Régóta halogattam a paleós megoldását idő hiányában, de a márciusi négy napos hosszú hétvégén ez is sorra került. Jól sikerült, megérte a fáradságot, bíbelődést.

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 gramm tápióka keményítő,
  • 80 gramm mandulaliszt,
  • 100 gramm cassava gari,
  • 45 gramm bambusz rost,
  • 35 gramm útifűmaghéj liszt,
  • 10 gramm lenmagliszt,
  • 10 gramm Éléskamra foszfátmentes paleo sütőpor,
  • kb 5 gramm só,
  • bio citrom reszelt héja,
  • 4 tojás (kb. 200 gramm),
  • 20 ml bio citrom facsart leve,
  • 40 ml méz, vagy ízlés és diéta szerinti édesítés,
  • 340 ml langyos víz, vagy ugyanennyi növényi tej.

A szárazanyagokat kimérjük, alaposan összekeverjük, tojásokat feltörjük, villával felverjük. A langyos vízben / növényi tejben feloldjuk a mézet, hozzácsavarjuk a citromlét és a szárazanyagokra öntjük, majd a felvert tojásokat is hozzáadjuk, alaposan összekeverjük előbb spatulával, amíg folyékony, majd ahogy a lisztek megszívják magukat, kézzel is összegyúrjuk, hűvös helyen pihentetjük. Szilikon lapon elnyújtjuk, pogácsákat szaggatunk.

Kókuszolajjal kikent tepsibe sorakoztatjuk a langyosra melegített folyékony állagú kókuszolajba mártott és édesítős darált dióba hempergetett kis pogácsákat két rétegben. A rétegek között darált dióval pluszba megszórhatjuk hogy még diósabb legyen.

180 Celsius fokos sütőben kb. 40 perc alatt sül készre. A sütés utolsó tíz percében ha túlságosan barnulna a teteje, érdemes alufóliával befedni.

Vaníliasodó:

A tojássárgáját a pudingporral kikeverjük, hozzáadjuk a növényi tejet és folyamatos kevergetés közben besűrítjük. Folyékonyabb azaz sodós állaga lesz, nem dermedős sűrű puding végeredményt kapunk. Utólag édesítjük egyéni diéta és ízlés alapján.