Babapiskóta - Anyasüti

A házilag készített babapiskóta már régóta szerepelt a megvalósítandó desszertek között. Azért halogattam eddig, mert hagyományosan készítve túlontúl sok cukrot valamint fehér lisztet igényel, ezért nehezen paleósítható. Nézegettem már mentes reform recepteket ötletadónak.... hmmm.... a cukrot többnyire eritrittel vagy xilittel (cukoralkohol ezért nem kifejezetten bababarát) helyettesítik, a fehér búzalisztet pedig rizsliszttel. Találtam még paleo receptötleteket is, ilyen-olyan sötét színű paleo lisztekkel (pl. zöldbanán vagy gesztenye) helyettesítve a búzás finomlisztet. Igen ám, de én mindenáron világos színű piskótát akartam, olyat ami nem full cukros, de nem eritrites, de nem rizses, hanem paleó. :-)

Gondolkoztam-gondolkoztam és vasárnap ezt alkottam:

Hozzávalók:
Elkészítés:

Mindenképpen hűtőhideg tojásokat használunk. Feltörjük őket, a sárgáját külön választva a fehérjétől. A pudingport és a manióka lisztet egy tálba tesszük, alaposan átkevergetjük, át is szitáljuk. A fehérjéket egy csipet sóval hideg habverő tálba tesszük, elkezdjük felverni, amikor fehéredni kezd, a mézet apránként hozzácsurgatva kemény habbá verjük. Ezután a fehérjéket lassabban óvatosabban tovább verjük úgy hogy a sárgájákat egyenként hozzádolgozzuk. Mindig csak akkor jöhet a következő sárgája amikor már homogén lett a hab. Az átszitált lisztet és pudinport apránként "felülről szórva" hozzávegyítjük a tojáshabhoz úgy hogy innentől kezdve csak óvatosan spatulával kevergetjük. Ezt követően tortadíszítő kinyomó hengerbe/zsákba töltjük a habkrémet és tapadásmentes sütőlapra piskóta formájú rudakat nyomunk ki, nem túl szorosan egymáshoz. Nekem ebből az adagból pont egy négyzetes gáztepsi lett tele piskóta rudakkal.

Előmelegített sütőben 180 Celsius fokon kb. 10 perc sütést igényel. Figyelni kell, ne legyen barnás piros. Sajnos nekem túlpirultak rossz sütési beállítás miatt. Véletlenül légkeverésesen maradt a sütőm :-( Legközelebbi készítéskor igyekszem jobban odafigyelni erre is. Kisütést követően a tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd rácson hűtsük ki teljesen.

A piskóta állaga puhább és kevésbé ropogós mint a hagyományos bolti cukros verzió, kifejezetten ajánlható kevés fogú babáknak csócsálgatni.

Misi fiam segítgetett mikor a krémet a töltőbe tettem (ennél a műveletnél nagy előny a négy kéz) és azt mondta:

- Anya ez pont úgy néz ki - közben megnyalta az ujjáról - és pont olyan az íze is, mintha Mama csinálná búzalisztből!

A lisztkeverék gyártójának teljes kínálata itt található: https://www.paleonagykereskedes.hu/