Csemege Mikulásra
A hétvégén ezeket a fincsiségeket készítettem Misinek mivel szigorú tej-tojás-glutén-cukor és mesterséges adalékoktól valamint állományjavítóktól mentes diétán van.
Nincs pontos receptem, mindent érzésből-gondolomra raktam bele és a "csokit" szigorúan gőz felett - óvatosan temperálva - gyorsan kevergetve olvasztottam össze, hogy ne égjen meg. Inkább részletesebb képekkel szemléltetem hogy mit és hogyan készítettem.
3 különböző finomság készült:
- zselatinos diós-aszalt "csoki"-szelet,
- puffasztott amarántos "csokis" szelet,
- "karamellás" állagú bonbonok.
Alapanyaglista a zselatinos diós-aszalt "csoki"-szelethez:
a zselatinos réteg:
- darabolt dió-mogyoró-pisztácia,
- aszalt szilva-birsalma-barack,
- házi narancsos lekvár,
- reszelt bio narancs-citrom héj,
- por állagú zselatin, narancslé.
"csoki" - réteg:
- kakaóvaj,
- kókuszolaj,
- édes karobpor + édes fahéj fűszer.
Elkészítés:
A zselatinos réteghez a hozzávalókat összekevertem, összeolvasztottam alacsony hőmérsékleten, a tűzhelyen, formákba öntöttem, hideg helyen megdermesztettem. A csokiréteg hozzávalóit gőz felett összekevertem, majd a bedermedt zselatinos rétegre kanalaztam. Érdemes olyan formába tenni amibe nem ragad bele pl. szilikonos, vagy ha nincs ilyen, akkor fóliával béleljük ki a kívánt üregeket. Ha megdermedt, lehet szeletelni és csomagolni.
Puffasztott amarántos "csokis" - szelet:
- kakaóvaj,
- kókuszolaj,
- édes karobpor + édes fahéj fűszer,
- puffasztott amaránt.
Elkészítés: gőz felett összeolvasztjuk, a puffasztott amarántot csak akkor adjuk hozzá, ha már a formába öntjük. Hideg helyen bedermed.
"Karamellás" állagú karobos bonbonok:
- a képen látható karobszirup,
- kakaóvaj,
- kókuszolaj,
- édes karobpor.
Összemelegítve gumis-nyúlós karamellás állaga lett amit kerek formákba töltöttem, majd hideg helyen megdermesztettem.