A Nature Cookta II. receptversenyére készítettem, harmadik helyezést értem el vele.

Csíkos kiflik

Az alap: 250 + 250 = 500 gramm paszternák püré amelyet kb. 20-25 dkg paszternák + víz + só hozzáadásával főzéssel és alapos turmixolással készítünk.

Sárga tészta hozzávalók:

  • 250 gramm paszternák püré,
  • 20 gramm Nature Cookta kókuszliszt,
  • 60 gramm Nature Cookta tápióka keményítő,
  • 10 gramm Nature Cookta bambuszrost,
  • 5 gramm Nature Cookta útifűmaghéj liszt.
  • 20 gramm Nature Cookta kókuszolaj,
  • mokkás kanálnyi kurkuma por (elhagyható, de így szép sárga színe lesz),
  • késhegynyi Nature Cookta étkezési szódabikarbóna, egy teáskanálnyi citromlével kipezsegtetve.

Kendermagos tészta hozzávalók:

  • 250 gramm paszternák püré,
  • 50 gramm Nature Cookta kendermagliszt,
  • 25 gramm Nature Cookta tápióka keményítő,
  • 10 gramm Nature Cookta bambuszrost,
  • 10 gramm Nature Cookta útifűmaghéj liszt,
  • 10 gramm darált mák,
  • 10 gramm Nature Cookta kókuszolaj
  • késhegynyi Nature Cookta étkezési szódabikarbóna, egy teáskanálnyi citromlével kipezsegtetve.

Elkészítés:

Két tésztát kell készíteni egy zöldségpürés alapból úgy, hogy a szárazanyagokat egy tálba rakjuk, alaposan összekeverjük, rászórjuk a szódabikarbónát amit citromlével kipezsegtetünk és a még meleg masszával + a kókuszolajjal összedolgozzuk. Mindkét tésztából szilikonos nyújtólapon igény esetén kevés bambuszrost vagy tápióka keményítős lisztezéssel egy-egy gombócot formázunk, tehát két kendermaglisztes és két kókuszlisztes cipónk lesz így, és ezeket legalább fél órát pihentetjük hűtőben (így könnyebben formázható). A cipókat egyenként kerekre elnyújtjuk, egymásra fektetjük, majd tortacikk szerűen felvágjuk 8 cikkre, majd szorosan feltekerjük és tepsibe helyezzük. Így összesen 16 darab kis kiflink lesz. A tetejüket vegánok és tojásra érzékenyek kurkumás kókuszkrémmel kenjék, egyébként pedig simán tojássárgájával is lekenhető. Előmelegített sütőben 180 Celsius fokon hőlégkeverésen kb. 30 percig sütjük, rácson hűtjük ki.

A kiflik se nem édesek, se nem sósak, tehát bátran tálalhatjuk

sós verzióban: máj- vagy húskrémmel, tepertővel, szalonnával és savanyúságokkal, reggelire, tízóraira, vagy uzsonnára,

édes verzióban: gyümölcsökkel, VCO kókuszzsírral megkenve és házi cukormentes lekvárral.